SOFIX забави позитивния тренд, но все още е на 9-годишен връх

В сесията в четвъртък основният индекс на българска борса нарасна с минималните 0,04%

Снимка: Investor Media Group Снимка: Investor Media Group

Основният индекс на Българската фодова борса SOFIX забави темпото на растеж по време на търговията в четвъртък, въпреки че остана на зелена територия , като отбеляза леко дневно покачване, съобщава Investor.bg.

В сравнение с по-осезаемите повишения от началото на седмицата в предпоследния борсов ден индексът си пое малко въздух и записа минимално увеличение от 0,04%. Въпреки това той се задържа на най-високо ниво от 9 години от 702,49 пункта.

Малко след 15:00 часа SOFIX се изкачи до 704,17 пункта, което остана и най-високото му ниво по време на сесията. След това обаче индикаторът се върна почти до нивата на отваряне. Графиката от последните пет търговски дни показва забележим ръст на основния ни индекс.

Останалите три индекса записаха по значителни ръстове в днешната сесия. Широкият BGBX40 се повиши с 0,18% до 134,21 пункта. Секторният BGREIT нарасна с 1,25% до 113,71 пункта, а равнопретегленият BGTR30 прибави 0,39% към стойността си до 535,59 пункта.

Търговията на регулиран пазар отново донесе оборот от над 2 млн. лв, като за него допринесе най-много Тексим банк с изтъргуван обем в размер на 1,4 млн. лв. Втора по оборот е Сирма Груп Холдинг със 135 хил. лв., следвана от Химимпорт със 117,8 хил. лв.

Най-печелившата акция в днешната сесия е Топливо с ръст в цената от 5,7% до 4,44 лв. На второ място е Еврохолд България с повишение в цената от 2,6% до 1,28 лв., а на трето място е Химснаб България АД, чиито акции поскъпнаха с 2,5%.

Най-губещото дружество е Софарма със спад от 1,4% до 4,5 лв. Химимпорт заличи 1,1% от цената на книжата си, което му отреди второто място по дневен спад.

Само пет компании от състава на основния индекс записаха повишения, като Еврохолд възстанови вчерашния спад и от най-губеща вчера стана най-печелившата днес компания от състава на индекса.


 

Последни новини
Още от Пазари