2018 ще остане колеблива за петролния пазар

Goldman Sachs подчертава риска от връщане към сериозните излишъци през следващата година

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

На фона на спадащите цени на петрола, макар и с възобновените усилия на ОПЕК да ограничат добивите и поддържат баланс на пазара, банките от Wall Street прогнозират, че перспективата пред петролния пазар през следващата година също не е толкова оптимистична, пише Bloomberg.

Петролните фючърси са загубили 8% от решението на ОПЕК да удължи споразумението за ограничаване на добивите на петрол на 25 май.

Goldman Sachs Group Inc. очаква стратегията в крайна сметка да постигне целта си, но предупреждава, че излишните добиви на пазара могат да бъдат възстановени и след края на споразумението.

Morgan Stanley и JPMorgan Chase & Co. прогнозират, че ОПЕК няма да има друг избор освен да продължи да удължава действието на споразумението и след изтичането на крайния му срок.

Възстановяването на шистовите добиви в САЩ и намаляването на ръста на търсенето на горива означава, че световните пазари на петрол могат да бъдат изправени пред още една година на свръхпредлагане, прогнозират банките. Това означава, че Саудитска Арабия и Русия – двете най-големи страни производителки, които участват в споразумението, може би ще трябва да изпълнят обещанието си да направят "каквото е необходимо", за да възстановят равновесието на пазара.

„Ако ОПЕК иска да запази баланса на пазара през следващата година, вероятно ще трябва да удължи действието на споразумението за намаляване на добивите и през 2018“, коментира Мартин Ротс, управляващ директор на Morgan Stanley в Лондон. „Ръстът на търсенето се забавя, а добивите в САЩ се увеличават силно. Изглежда, че няма много място за ръст на добивите на ОПЕК през 2018“, посочва той.

„Пазарът не вижда как ОПЕК ще прекъсне ограничените добиви без това да създаде огромни излишъци през 2018“, смята Джеф Къри от Goldman Sachs в Ню Йорк „Има риск от връщане към сериозни излишъци през следващата година, ако добивите на ОПЕК и Русия се повишат до предишните капацитети“, допълва той.

Въпреки това увеличените запаси могат да се окажат достатъчно съществени, за да предотвратят повишение на цените на петрола, отбелязва Дейвид Мартин, анализатор в JPMorgan, който намали прогнозата си за цената на петрол сорт Brent за 2018 с $10 до $45 за барел.

Последни новини
Още от Пазари