Пазарът на криптовалути продължава да набира скорост

Делът на биткойн в общия пазар на алтернативни валути достига над 47%

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Най-популярната криптовалута биткойн и сериозните ръстове, които отбелязва на пазара, я превръщат много често в обект на дискусии от много инвеститори и анализатори.

Иновациите на блокчейн технологията променят цели пазари, докато в същото време предизвикват вълнение сред централните банки и финансовата индустрия, пише VisualCapitalist.

Биткойн обаче има далеч по-широко влияние. Криптовалутата дава основа за възникването на над 800 други криптовалути и активи, ценни за онлайн търговията. И докато обемът на пазара на биткойн достига над почти $40 млрд., то обемът на останалата част от тези криптовалути е дори повече.

криптовалути

Courtesy of: Visual Capitalist

От възникването си като дигитална валутна единица към днешна дата биткойн достига 47,95% дял от общия пазар на криптовалути.

Кои са другите дигитални валути, които формират останалия дял на пазара?

Лайткойн

Лайткойн е една от първите криптовалути и е почти идентична на биткойна. Лайткойн цели да обработва блокове четири пъти по-бързо от биткойна, за да ускори времето за потвърждение на валутните трансакции, макар че това създава други предизвикателства.

Етер

Етериум, която е въведена през 2015, е  втората по големи криптовалута по пазарна капитализация. Тя обаче е доста по-различна, тъй като етериум позволява на разработчиците да изграждат и внедряват децентрализирани приложения, като в същото време дава възможност за т. нар. „умни договори“ (smart contracts). Токените, използвани за захранване на мрежата, се наричат етер, но те също могат да се търгуват онлайн. 

Рипъл

Алтернативната валута представлява онлайн платежна система за обмен на средства, базира на мрежа с отворен код XRP. Тя вече се използва от банки като Santander, Bank of America Merrill Lynch, UBS и RBC. Криптовалутата решава различни проблеми от биткойн, позволявайки да се уреждат плащания между различни валути и дори различни системи на разплащане. 

Вижте повече за динамиката при движение на криптовалутите (актуално към 29 май) във видеото:

 

Последни новини
Още от Пазари