Повишение с над 1% в цените на петрола

Пазарите са затегнати значително

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Цените на петрола се повишават с над 1% в четвъртък, а европейският сорт Брент се върна твърдо над $50 за барел, след като спадът в запасите на САЩ и по-голямото от очакваното понижение на саудитските доставки към Азия затегнаха пазара, съобщава Investor.bg.

Фючърсите върху американския суров петрол се повишават с 58 цента, или 1,23%, до $47,91 за барел, а върху петрола сорт Брент - също с 58 цента, или 1,15%, до $50,80 за барел към 10:55 ч. българско време.

„Изглежда намаляването на добива от ОПЕК най-накрая се отразява“, каза главният пазарен стратег в Axi Trader Грег МакКена.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други производители, включително Русия, поеха ангажимент да намалят добива с почти 1,8 млн. барела на ден през първата половина на годината.

Засега обаче имаше малко признаци, че пазарите са се затегнали значително, тъй като производителите защитаваха най-големите си клиенти от понижението, особено в Азия.

В САЩ запасите от суров петрол миналата седмица отбелязаха най-големия си седмичен спад от декември заради остро понижение на вноса. Резервите от рафинирани продукти също са намалели.

 

Последни новини
Още от Пазари