От санкциите против Москва страдат не руските, а американските петролни компании

Базираната в Тексас ExxonMobile например отчита загуби за $10 млрд. в следствие на антируските санкции

Находище на Royal Dutch Shell в Тексас. Снимка: Matthew Busch/Bloomberg Находище на Royal Dutch Shell в Тексас. Снимка: Matthew Busch/Bloomberg

Икономическите рестрикции, въведени от Запада против Москва вследствие на анексията на п-в Крим през 2014 не нанасят видими щети на петролния сектор в Руската федерация. Даже напротив – от санкциите страдат предимно американските петролни компании, както и европейските такива, макар и в по-малка степен.

Това се казва в статия, публикувана в американското издание The Wall Street Journal.

Като най-ярък пример се извежда този с американската петролна корпорация ExxonMobil, която има редица съвместни проекти с руската „Роснефт“. Именно тези проекти попаднаха под удара на санкциите, като финансовият департамент на САЩ отказа на базираната в Тексас компания да направи изключение в случая.

В материала на WSJ се поставя акцент върху това, че за разлика от САЩ, властите в Европа не са толкова стриктни по този въпрос и допускат изключения. За пример се British Petroleum (BP), която притежава 19,75% от акциите на „Роснефт“, като този дял е донесъл на британската компания приходи от $590 млн. за 2016.

Други подобни примери са италианската Eni, която планира съвместно с „Роснефт“ да проучи находище в Черно море. Френската Total пък е партньор на руската "Новатэк" в проекта „Ямал СПГ“. Други примери биват изведени с норвежката Statoil и англо-нидерландската Royal Dutch Shell.

САЩ нямат намерение да правят изключение от санкционния режим против Кремъл нито за гиганта ExxonMobile, нито за други американски компании. Тази позиция бе отчетливо изразена в официална позиция на финансовия департамент на САЩ, публикувана през април. В документа се разбира, че това решение е съгласувано лично с главата на Белия дом Доналд Тръмп.

Exxon на два пъти подава молба за сваляне на ограниченията, наложени върху редица съвместни проекти с руската страна – първо през 2015, а след това през март тази година. Надеждите това да се случи се повишиха, след като бившият CEO на компанията Рекс Тилърсън стана държавен секретар в кабинета на Тръмп.

Заради рестрикциите са блокирани 9 от 10-те съвместни проекти на Exxon с „Роснефт“. В това число влизат редица проекти за проучване и добив на находища в Черно море, Арктика и Западен Сибир. Съгласно финансовия отчет на американската компания загубите от това са в размер на $1 млрд.

Последни новини
Още от Пазари