Златото отчита най-големия си седмичен спад от 11 ноември

Данните за заетостта натежаха на инвеститорските настроения и апетит за риск

Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

Златото отчита най-големия си седмичен спад от избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, след като по-добрите от очакваното данни за заетостта в САЩ натежаха допълнително на спада при търсенето на жълтия метал като актив убежище, пише Bloomberg.

По данни на Министерство на труда през април са добавени 211 хил. нови работни места, което е над медианната оценка на икономисти, анкетирани от Bloomberg, за 190 хил. Безработицата неочаквано е спаднала до 4,4%, което някои анализатори прочитат като знак, че пазарът на труда остава стабилен и може да подкрепи продължаващия ръст на потребителската активност.

Признаците за стабилност и растеж поддържаха златото под натиск през по-голямата част от седмицата. В същото време Фед сигнализира, че забавянето на икономическия ръст на САЩ през първото тримесечие е временно и то няма да повлияе на поетапното затягане на паричната политика. 

Графика: Bloomberg

„Данните показват, че има набрана инерция в икономиката“, коментира главният икономически анализатор на Think Markets U.K. Ltd Наим Аслам. „Изглежда, че Фед е на прав път“.

Фючърсите върху злато с доставка през юни спаднаха с 0,1%, търгувайки се на ниво от $1,226.90 за тройунция към 20:41 ч. българско време в петък. Златото поевтинява с 3,3% за седмицата, записвайки най-големия си седмичен спад от 11 ноември.

Фючърсите върху сребро отчитат 14-та поредна седмица на понижение, което е най-дългата серия на спад от 1980. 

Последни новини
Още от Пазари