Кабинетът ще подкрепя развитието на капиталовия пазар, заяви Борисов

Други базисни икономически приоритети на новия кабинет ще са борбата със сивата икономика и контрабандата

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

Новото правителство на Бойко Борисов ще подкрепя развитието на капиталовия пазар у нас.

Това стана ясно от изявление на новия-стар премиер Бойко Борисов от парламентарната трибуна. В него той открои базисните приоритети в управленската програма на новия кабинет.

Борисов даде обещание кабинетът му да се бори със сивата икономика, контрабандата, да работи за устойчивото нарастване на доходите и развитието на капиталовия пазар като основа за ръст в икономиката.

„Българска фондова борса се радва на заявената подкрепа. Ние разчитаме много на това“, заяви в коментар пред Investor.bg изпълнителният директор на БФБ Васил Големански. Той подчерта, че подаването на ръка от страна на управляващите е много важно за усилията, които се правят за развитието на пазара. 

Борсата ще се нуждае от законодателна подкрепа за планираните мерки за съживяване на капиталовия пазар, които бяха обявени в края на миналата година. Голяма част от 14-те мерки се нуждаят от подкрепата на властите, а при липса на кабинета досега работата по някои от тях беше в „режим на изчакване“.

Служебното правителство неведнъж по време на своя мандат изрази силна подкрепа към ролята на капиталовия пазар, като няколко пъти министри от служебното правителство посетиха борсата и се срещнаха с ръководството, за да обсъдят необходимите стъпки за развитието му.

„За Министерството на икономиката капиталовият пазар е много важен фокус на внимание. Ние следим със задоволство как се повишават борсовите индекси и впечатляващия ръст на SOFIX. Това е сигнал за съживяване на българската икономика и ние в министерството ще работим заедно с борсата за привличане на повече внимание към капиталовия пазар, както вътре в страната, така и навън“, коментира служебният министър на икономиката Теодор Седларски при посещението си в БФБ в началото на февруари .

Служебното правителство и ръководството на БФБ обсъдиха и възможностите на капиталовия пазар при финансирането на компании с държавно участие, както и подкрепата за малкия и средния бизес, а сега топката е в ръцете на новите управляващи.


 

Последни новини
Още от Пазари