Повечето страни производителки на петрол подкрепят по-малък добив и след юни

Иран също би подкрепила подобен ход, заяви петролният министър на страната

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

По-голямата част от страните производителки на петрол подкрепят удължаване на сделката за съкращаване на добивите на петрол. Иран също би подкрепила подобен ход, заяви петролният министър Биджан Зангане, предаде Investing.com

“Зангане подчерта, че повечето страни производителки желаят споразумението на ОПЕК за намаляване на добивите да бъде удължено“, предаде Iranian Students' News Agency.

„Иран също подкрепя подобно решение и ако останалите го спазват, същото може да се очаква и от нея“, коментира пред репортери петролният министър на страна в събота, 15 април.

Пазарът на петрол е пренаситен от средата на 2014, което подтикна членовете на ОПЕК и някои други страни производителки извън картела да се споразумеят за съкращаване на добивите за първите шест месеца на 2017.

Петролните министри на страните членки на ОПЕК ще се срещнат на 25 май, за да обсъдят възможното удължаване на сделката за намаляването на добивите и след месец юни. Саудитска Арабия, Кувейт и останалите страни производителки от ОПЕК са склонни да постигнат подобно споразумение, ако то бъде съгласувано и с останалите производители. 

Последни новини
Още от Пазари