Как реагираха пазарите на въздушните удари в Сирия

Златото поведе ралито при ценните метали

Златото в момента на въздушния удар на САЩ в Сирия на 7 април 2017. Графика: Bloomberg Terminal Златото в момента на въздушния удар на САЩ в Сирия на 7 април 2017. Графика: Bloomberg Terminal

Трейдърите бяха подготвени за важен ден в петък, когато се очакват месечните данни за пазара на труда в САЩ и първата американо-китайска среща на високо равнище от встъпването в длъжност на президента Тръмп.

Ракетният удар на САЩ предизвика незабавна реакция сред всички активи – суровини и валути. Докато някои като корейския вон компенсираха загубите, ударът предизвика въпроси за външната политика и стратегията по сигурността на Тръмп, пише Bloomberg.

Ударите бяха нанесени в 03:00 ч. българско време на 7 април 2017 по време на визитата на президента на Китай Си Дзипнин в САЩ на разговори с Доналд Тръмп, в които се очаква Северна Корея да доминира дневния ред.

САЩ не изключи едностранни действия срещу ядрения съюзник на Китай.

„Пазарите ще бъдат силно развълнувани цял ден”, каза Джеймс Одис, старши мениджър в Shaw and Partners Ltd по телефона от Сидни за Bloomberg.

„Пазарите търсят повод на разпродажби. Несигурността, която се създава им дава категорично основание да го направят и на корейския пазар това се усеща заради ситуацията в Северна Корея”.

При новината за ударите валутите на развиващите се пазари се  понижиха. Вонът водеше спадовете в Азия.

Златото поведе ралито при ценните метали, предпочитано в моменти на несигурност.

„Дали пазарната реакция е временна или ще продължи зависи от реакциите на международната общност”, каза Аяко Сера, базиран в Токио пазарен стратег от Sumimoto Mitsui Trust Bank Ltd.

„Не можем да разберем в момента и е трудно да анализираме. Инвеститорите се очаква да потърсят убежища преди следващата новина”.

Перспективата за усилване на напрежението в Близкия изток подкрепи цената на петрола, като и Брент и Западен Тексас се повишиха с 1,4%. /към 08ч. българско време/.

Последни новини
Още от Пазари