Софарма отново зае лидерството на БФБ

Компанията за пореден път си размени първото място с ПИБ

Статуи пред борсата във Франкфурт. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Статуи пред борсата във Франкфурт. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Най-скъпата компания на Българската фондова борса отново е „Софарма" АД след като в края на вчерашната търговска сесия имаше пазарна оценка (капитализация) от 535 млн. лв, съобщава Investor.bg.

На второ място остана Първа инвестиционна банка с 532 млн. лв. На 23 март тази година ПИБ беше първа, а в следващите дни двете компании на няколко пъти се задминаваха по пазарна капитализация.

Същото се случи и през януари 2017, когато ПИБ и „Софарма“ на няколко пъти си размениха лидерството по цена.

Дали за основните акционери на двете компании е важно да са първи по стойност на БФБ-София, можем само да гадаем.

Далеч назад на трето място по стойност е „ЧЕЗ Разпределение България" АД с 457 млн. лв. пазарна капитализация към края на вчерашната сесия. Поскъпването на книжата на инфраструктурната компания е със 78% за последните 12 месеца до 237 лв. за акция, но това не е достатъчно да заеме първото място. Защото за същия период акциите и на „Софарма“, и на ПИБ поскъпват ударно - съответно с 47,55% и 144,44%.

На четвърто място по пазарна капитализация е „Монбат" АД със стойност от 417,3 млн. лв. и поскъпване на книжата с 47,5% в последните 12 месеца.

Петото място се заема от „Чайкафарма висококачествените лекарства" АД с пазарна капитализация от 416 млн. лв. и поскъпване с 44,61% в последните 12 месеца.

Така се оказва, че най-големите български борсови компании са поскъпнали със значителните между 44,61% и 144,44% в последните 12 месеца.

Последни новини
Още от Пазари