Турските пазари с позитивни очаквания

Пазарен коментар на Симин Демокан, 31.03.2017

Симин Демокан, изп. продуцент на Bloomberg Истанбул. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Симин Демокан, изп. продуцент на Bloomberg Истанбул. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Денят е доста позитивен за финансовите пазари в Турция след излизането на отличните данни за икономическия ръст. Това каза изпълнителният продуцент на Bloomberg Истанбул Симин Демокан в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

"Лирата поскъпна с 0,4% спрямо долара и е втората най-добре представяща се валута на развиващите се пазари. Индексът Borsa Istanbul е почти без изменение".

Днес е краят на тримесечието и може да видим как са се представили турските активи, каза още Демокан. За тримесечието лирата е най-слабо представилата се валута на развиващите се пазари, като е поевтиняла с повече от 3%. Индексът Borsa Istanbul обаче се е покачил с 14% през първото тримесечие. Доходността по 10-годишните облигации се е понижила с 41 базисни пункта.

Турската икономика е с ръст от 3,5 % на годишна база през четвъртото тримесечие, докато очакванията бяха за ръст от 1,9%. Това сочат данните за икономическия ръст на Турция. 

"Това е най-слабото четвърто тримесечие като ръст от 2009. Икономическият ръст за цялата 2016 е 2,9% и също е най-слабият от 2009 насам. Наблюдаваният ръст основно е подкрепен от потреблението".

След проваления преврат през миналата година се забелязва влошаване на икономическата активност, каза анализаторът: "Процентът на безработните през декември е най-високият от март 2010, а годишната инфлация през февруари скочи до двуцифрени стойности за първи път от 5 години. Туризмът в страната е на рекордно ниско ниво". 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Пазари