Цените на петрола остават под $60 за барел тази година

Споразумението между ОПЕК и останалите производители изглежда няма да е достатъчно

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Историческото споразумение между страните от ОПЕК и други петролни производители за намаляване на производството няма да бъде достатъчно, за да се увеличи цената над $60 за барел през тази година, смята енергийният кредитор Arab Petroleum Investment Corp.

Страните потребители натрупаха големи запаси от суров петрол заради ниските цени, които се задържаха почти три години, а добивът на шистов газ в САЩ се възстановява, след като ОПЕК постигна споразумение през ноември. Това означава, че процесът на балансиране на пазара ще продължи поне до второто полугодие, заяви Apicorp в доклад в понеделник.

Невъзможността това да се случи през първото полугодие означава, че Организацията на страните износителки на петрол ще трябва да удължи до края на годината шестмесечната сделка, която влезе в сила на 1 януари.

Въпреки че се очаква цените да се възстановят до края на годината, те ще бъдат в рамките на $50-60 за барел, имайки предвид голямото количество запаси, казва Apicorp. “Очакваме ОПЕК да спази уговорената квота за производство на 32,5 милиона барела на ден до края на годината“, допълва още компанията.

ОПЕК ще удължи периода на сделката, ако запасите се съхранят над средностатистическите петгодишни нива. Това обяви енергийният министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих миналата седмица.

Поради факта, че е най-големият производител в ОПЕК, кралството се държи като лидер на групата. И въпреки това всяка сделка трябва да бъде явно подкрепена от всички членове; втората и третата страни по производство, Иран и Ирак, също имат значително влияние.

Apicorp, корпорация, базирана в Дамам, Саудитска Арабия, е притежание на десетте страни членки на Организацията на арабските страни износителки на петрол. Според сайта на корпорацията Саудитска Арабия, Кувейт и Обединените арабски емирства притежават по 17% дял.

Последни новини
Още от Пазари