Новият състав на SOFIX остава

БФБ приема констатацията за необходими промени в методологията на индекса

Бикът пред БФБ. София, 28 ноември 2016. Снимка: Олег Попов/BloombergTVBulgaria Бикът пред БФБ. София, 28 ноември 2016. Снимка: Олег Попов/BloombergTVBulgaria

Новият състав на SOFIX няма да бъде променен и влиза в сила от 20 март въпреки откритите съмнения за начина на изчисляването му. Това обявиха от БФБ – София в отговор на решението и препоръките на Комисията за финансов надзор (КФН) в кратък срок да бъде започната процедура за изменение на правилата за изчисляване на индексите на борсата.

„Отчита се фактът, че в правилата е заложено използването на данни от различни източници и институции, както и че поради продължителния нормативен срок от около 2 месеца за регистрация на увеличение на капитала след набирането му, съществува вероятност в различните източници капитала на дадено дружество да бъде различно отразен до окончателното приключване на процедурата по увеличение“, констатира борсовият оператор.

Според изявлението на борсата за отчитане на тази вероятна възможност са необходими, както уточнения в правилата на индекса, така и в процедурата, определена от законодателството, за регистрация на увеличение на капитала на публично дружество. 

БФБ приема направените в уведомлението констатации относно необходимостта от детайлни уточнения на методологията и „ще се съобрази с тях“, като в едномесечен срок ще подготви проект на нови правила.

По-рано КФН обяви резултата от извършената проверка, като препоръча в кратък срок да започне процедура за изменение на правилата за изчисляване на индексите на борсата с цел повишаване на тяхната прозрачност, подобряване на оповестяването при прилагането им, недопускането на спорни тълкувания от инвестиционната общност, както и на включването в индекса на неликвидни компоненти и повишаването на доверието в капиталовия пазар като цяло.

Проверката на КФН започна след разследване на Investor.bg, което разкри, че начинът, по който бе ребалансиран основният индекс SOFIX в края на миналата седмица, е неправилен или най-малкото нелогичен. 

Последни новини
Още от Пазари