Следващата седмица ще премине под знака на централните банки

В края на седмицата ще заседават финансови министри и централни банкери от Г20

Снимка: Michael Nagle/Bloomber Снимка: Michael Nagle/Bloomber

В центъра на вниманието на инвеститорите през следващата седмица ще бъдат заседанията на четири водещи централни банки. Пазарните участници ще следят отблизо и новините, свързани с двудневната среща на централните банкери и финансовите министри на страните от Г20, която ще се проведе в Германия. 

Решението на Федералния резерв

Фед се очаква да повиши лихвените проценти по федералните фондове на двудневното си заседание, което приключва на 15 март, сряда, с което да ги постави в диапазон 0,75%-1%.

Централната банка също ще публикува актуализираните си прогнози за икономическия растеж и нивото на лихвените проценти, познато като т.нар. точков план (dot plot).

Председателят на Фед Джанет Йелън ще изнесе и традиционната си пресконференция.

Следващата седмица ще бъде наситена още с данни за развитието на икономиката отвъд Океана. Пазарите ще следят последните оценки за инфлацията в САЩ, продажбите на дребно, разрешителните за строеж, молбите за помощи при безработица, индустриалното производство, потребителските нагласи и други. 

Решението за паричната политика на Японската централна банка

Японската централна банка се очаква да остави непроменено равнището на основния си лихвен процент на ниво от -0,10% на следващото си заседание на 16 март, четвъртък.

Прогнозите сочат, че централната банка ще запази още таргета от около 0% на доходността по 10-годишните държавни облигации, като поддържа нетна сума на изкупуваните японски облигации от около 80 трлн. йени годишно. 

Гуверньорът на банката Харухико Курода ще изнесе и пресконференция.

Решението на Английската централна банка

Английската централна банка ще анонсира решението си за лихвената политика в четвъртък, като анализаторите не очакват промяна в курса.

Пазарните участници очакват паричните власти да се придържат към неутрална позиция по отношение на това дали централните банкери ще понижат или повишават лихвените проценти дотогава, докато те решат дали икономиката се нуждае от повече парични стимули за насърчаване на търсенето в отговор на намаляващото потребление или от повишение на лихвения процент в опит да се ограничи понататъшно покачване на инфлацията.

Освен това трейдърите ще очакват и данните от месечната статистика за нивото на безработица.

Решението на централната банка на Швейцария

Централната банка на Швейцария ще обяви решението си за паричната политика в четвъртък. Повечето икономисти очакват финансовата институция да запази основния си лихвен процент без промяна на ниво от -0,75%.

Швейцарската централна банка се очаква да продължи да се придържа към ангажимента си за валутните интервенции, за да намали търсенето на франка.

Председателят Томас Джордан наскоро потвърди, че швейцарският франк остава „значително подценен“ и изрази своите опасения относно политическите рискове от изборите в Европа и преговорите за Brexit.

Срещата на Г20

Финансовите министри и централните банкери на 20-те развити и развиващи икономики в света ще заседават в петък и събота в Баден Баден, Германия, за да дискутират теми, свързани с глобалното икономическо развитие.

Това ще бъде първата подобна среща, на която ще има и представители от администрацията на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп.

В проекта на комюнике на предстоящата среща прави впечатление, че е пропусната фразата от миналата година, която гласи, че страните от Г20 ще се противопоставят на на всички форми на протекционизъм. Сега те обещават единствено да запазят „открита и справедлива международна система на търговия“.

Последни новини
Още от Пазари