Паундът се е насочил към най-слабото си представяне от август

Британската валута е на път да отбележи втора седмица на загуби спрямо долара

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Паундът се е насочил към най-дългата си серия на загуби спрямо еврото от август насам на фона на някои признаци, че решението на Великобритания да напусне ЕС започва да дава отражение в икономическите данни, предаде Bloomberg.

Британският паунд поевтинява за шести пореден ден спрямо еврото, насочвайки се също към втора седмица на загуби спрямо долара. Публикуваните в петък, 10 март, доклади показват, че промишленото, индустриалното и строителното производство се свиват през януари спрямо предходния месец, сигнализирайки, че трендът на позитивните данни след вота за Brexit изглежда е към своя край. Еврото също се засилва след изявлението на президента на ЕЦБ Марио Драги вчера. 

Графика: Bloomberg Terminal 

Стабилността до този момент на британската икономика се дължи главно на повишаване на потребителския дълг, което не е устойчива тенденция, коментира Ерик Вайсман, главен икономист на MFS Investment Management. „Аз съм мечи настроен спрямо представянето на паунда и смятам, че ще се търгува на по-ниски нива спрямо година по-рано", отбеляза той. 

Последните макро данни биват обявени след данните за активността в жилищния сектор, които показаха, че търсенето е спаднало до шестмесечно дъно през миналия месец. Данните показват, че британският сектор на услугите се разширява с най-бавния си темп от пет месеца насам през февруари.  

Последни новини
Още от Пазари