Как икономическите условия отвъд Океана влияят на политиката на Фед

Глобалните рискове не влошават перспективата за растеж

Сградата на Фед във Вашингтон. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Сградата на Фед във Вашингтон. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Само за седмица очакванията на пазарите за повишение на лихвените проценти в САЩ се промениха, като залозите показват почти сигурна стъпка в посока затягане на паричната политика през март. В реториката на централните банкери и председателят на Фед Джанет Йелън може да се долови сигнал за подобен ход още на следващото заседание на централната банка, пише Bloomberg.

Какво се промени от публикуването на протокола на централната банка през януари, когато се наблюдаваше неутрална позиция, до настоящите настроения за затягане на паричната политика? Не много, ако погледнете макроикономическите данни. Фактът, че не е отчетено влошаване е достатъчен, за да позволи повишение на лихвените проценти през март, особено след като по-доброто представяне на икономическите показатели върви в унисон с подобряването на перспективи за развитие в международен план. 

Следните няколко графики илюстрират стабилността на американската икономика и по-добрите условия на международната икономическа сцена, което дава увереност на паричните власти да пристъпят към вдигане на лихвите на следващото заседание на Фед на 15 март.

Данните в САЩ са достатъчно добри

„Почти няма икономически индикатори, които да отчитат влошаване през последните три месеца“, коментира вицепрезидентът на Фед Стенли Фишер в петък, 3 март, по време на форум, организиран от University of Chicago’s Booth School of Business. Председателят на Фед от своя страна коментира, че заетостта и инфлацията се развиват в унисон с очакванията на Федералната комисия за отворения пазар (FOMC).

Пазарът на труда се смята, че е достигнал пълна заетост. Ниската безработица не е голямата промяна спрямо ситуацията, която се наблюдава на трудовия пазар през миналата година, макар че бавното покачване на заплатите показва, че пазарът на труда става все по-стабилен.

Перспективата за ръста на БВП не се промяна съществено. Президентът на Фед Уилям Дъдли коментира, че икономиката нараства с около 2%, сигнализирайки за готовност за скорошно покачване на лихвените проценти.

Рисковете отвъд Океана са „се понижили до известна степен“

Според председателя на Фед Джанет Йелън и члена на УС Лаел Брейнърд перспективите за световната икономика са се променили. През 2016 Фед навлезе в година, в която даде заявка за покачване на лихвите, но сътресенията на пазарите в Китай и вотът за Brexit доведоха до отлагане на подобен ход чак през декември.

Тази година „перспективите за умерен икономически растеж изглеждат обнадеждаващи още повече, след като рискове отвъд Океана изглежда са намалели до известна степен“, коментира Йелън.

Председателят на Фед отбеляза, че икономиката на Китай „продължава да расте, а валутните интервенции са по-добре комуникирани на пазарите, което води до по-малка волатилност“. Брейнърд от своя страна подчерта, че държавните власти са „стабилизирали ръста и внесли успокоение относно финансовата нестабилност“. В графиката по-долу се вижда, че на фона на стабилизирането на икономическата среда, производственият сектор в Китай постепенно се подобрява.

Йелън отбеляза, че преговорите за излизане на Великобритания от ЕС и опасенията, свързани с европейската интеграция, представляват все още риск, но Брейнърд посочи, че „възстановяването на Европа доказва, че е устойчиво“.

Общата инфлация в еврозоната се повишава, предоставяйки аргумент за тези, които призовават за приключване на програмата за стимули на ЕЦБ, въпреки че базисната инфлация остава под 1%. Безработицата в еврозоната се запазва на нива от 9,6% през януари, което в най-ниското ниво от май 2009.

В заключение подобрението на данните за представянето на американската икономика не лежи в основната на смяната на настроенията. Това, при което се наблюдава значителна промяна е, че заплахите отвъд Океана изглежда, че все повече се разсейват. Докато този тренд се задържи и данните в САЩ останат позитивни в периода до 15 март, изглежда, че има голяма вероятност Фед да пристъпи към следващо покачване на лихвите. 

Последни новини
Още от Пазари