Интересна седмица за световните пазари

Пазарен коментар на Юън Потс, 03.03.2017

Юън Потс, Bloomberg Лондон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Юън Потс, Bloomberg Лондон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За световните пазари седмицата беше много интересна, но картината при фондовите е по-скоро смесена. Това каза пазарният анализатор Юън Потс, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

"Движението на долара е по-спокойно днес, след края на най-дългата поредица от увеличения от май насам. Това се случи в очакване на положително изказване от Джанет Йелън за увеличение на лихвата. Тя ще се произнесе по-късно днес".

Трейдърите оценяват на 90% вероятността от увеличение на 15 март, когато е следващата среща на Фед, каза още Потс. "Само преди седмица едва четирима от 10 трейдъри смятаха така. Между загуби и печалби италианският FTSE MIB се представя най-добре.

Потс каза, че акциите на WPP поевтиняха с повече от 7% днес – това е най-големият им спад от 3 години насам. "Това става, след като най-голямата рекламна агенция в света прогнозира по-слаб ръст и по-малко свежи бизнес клиенти. От компанията заявиха, че са прогнозирали увеличение от около 2% на приходите тази година на принципа на сходни данни. Това е спад от миналогодишната прогноза от 3%".

"PSA Group, собственикът на Peugeot и Citroen, заяви, че е пред сключване на сделка за закупуването на европейския бизнес на General Motors – Opel. Според запознати и двете компании планират да продължат интензивни преговори през почивните дни, за да могат да обявят сделката в понеделник. Това придобиване ще създаде втория по големина производител на автомобили в Европа".

Великобритания може би върви към най-слабия си ръст за година вероятно заради забавянето, предизвикано от Brexit, подчерта анализаторът. "И производственият PMI, и услугите падат под очакванията за февруари. Това означава, че композитният PMI пада за шести пореден месец. Междувременно паундът, който поевтиня след вота за Brexit, продължава да спада - разходите на компаниите за производство и цените растат през февруари най-бързо от осем години насам.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Пазари