Dow Jones премина 21 хил. за първи път в историята

Доларът поскъпна с най-много за последните шест седмици

NYSE,  9 декември 2016, Ню Йорк. Michael Nagle/Bloomberg NYSE, 9 декември 2016, Ню Йорк. Michael Nagle/Bloomberg

Индексът на сините чипове Dow Jones премина рекордните 21 хил. пункта за първи път в историята, а доларът се покачи до най-високото си ниво за последните шест седмици на фона на по-голямата увереност на инвеститорите за ускоряването на глобалния икономически растеж и покачващата се вероятност за вдигане на лихвените проценти в САЩ още през март. 

Графика 1: Движение на индекса Dow Jones Industrial Average. Източник: Bloomberg Terminal  

Водещите банки са двигател в повишението на индекса, като акциите на Goldman Sachs Group Inc. и JPMorgan Chase & Co. се търгуват на най-високите си нива. Оптимизмът на пазарите е задвижван и от речта на Доналд Тръмп пред Конгреса, която засили настроенията, че промяна в политиките му за стимулиране на икономика не се очаква, пише Bloomberg. Акциите на компаниите в индустриалния и енергийния сектор също поскъпват.

Доларът се покачва, след като двама централни банкери на Фед казаха през тази седмица, че възможността за повишаване на лихвите още на следващото заседание на централната банка през март се покачва. Силните данни за фабричните поръчки в Китай подкрепиха поскъпването на металите, а доходността по 10-годишните ДЦК на САЩ се покачи до 2,45%. 

Последни новини
Още от Пазари