93% спад на туристите от круизни кораби в Турция

Пазарен коментар на Симин Демокан, 01.03.2017

Симин Демокан, изпълнителен продуцент Bloomberg Истанбул. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Симин Демокан, изпълнителен продуцент Bloomberg Истанбул. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Денят е добър за финансовите пазари в Турция. Лирата се покачва спрямо долара с около 0,5% и това е една от малкото валути на развиващите се пазари, които днес се представят добре спрямо долара. Това каза Симин Демокан, изпълнителен продуцент Bloomberg Истанбул, в предаването "В развитие" с водещ Димитър Вучев.

"Във вторник лирата достигна най-ниската си котировка от 17 февруари насам, докато пазарите преоценяваха вероятността Фед да повиши лихвите през март".

Февруари беше силен месец за турските финансови пазари. Лирата поскъпна с над 3,5%. Индексът Borsa Istanbul се покачи с над 4%, обобщи Демокан.

"Днес  индексът Borsa Istanbul се повишава с 1,5% и е на път да достигна най-високата си стойност в процентно изражение от края на януари".

Туризмът в Турция изпитва трудности, каза още Демокан. По думите й терористичните атаки са нанесли сериозни щети на туристическия сектор, като опитът за преврат приз миналата година е добавил своя негативен принос към тази тенденция.

"Турция се бори както с вътрешни, така и с геополитически проблеми, които отблъскват туристите. Пристигналите чуждестранни туристи през януари са с 9,8% по-малко отколкото през миналата година – това е рекорден 18-месечен период на спад. Туристите, пристигнали в Истанбул с круизни кораби, са намалели с 93% спрямо миналата година. Броят на акостиралите кораби е намалял от 345 на 56".

До скоро, през 2014, Турция заемаше шесто място като най-популярна туристическа дестинация, но изглежда тези времена са отминали, отбеляза анализаторът.  

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Пазари