Турската лира най-подценена от 15 години насам

Пазарен коментар на Симин Демокан, 15.02.2017

Симин Демокан, изп. продуцент на Bloomberg Истанбул. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Симин Демокан, изп. продуцент на Bloomberg Истанбул. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Турската лира се покачва за трети ден спрямо долара, след като вчера достигна до пет седмичен връх. Това каза изп. продуцент на Bloomberg Истанбул Симин Демокан в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. Валутата леко отстъпи от тези печалби, след като председателят на Фед, Джанет Йелън, намекна, че предстоят още повишения на лихвите.

"По-рано днес, Deutsche Bank публикува своя доклад за валутите и препоръча заемане на дълги позиции, спрямо равно претеглена евро-доларова кошница. В него турската лира се посочва като една от най-евтините валути в света – най-подценена от 15 години насам. В доклада се посочва, че рисковете за Турция са включени в оценката".

Индексът Borsa Istanbul се търгува сравнително без промени днес, каза Демокан. Доходността по 10 годишните държавни облигации се понижава за трети пореден ден и е най-ниска от 3 февруари.

Относно икономическите данни, публикувани днес, Симин Демокан коментира, че процентът на безработицата се е покачил слабо до 12,1% през ноември и това е най-високото ниво от март 2010.

"Цифрата отговаря и на прогнозите на анализаторите. Безработицата сред младежите е нараснала до почти 23%. Икономическата картина в Турция се влошава. Туризмът е с рекорден спад, а негативен ръст се отчита и през третото тримесечие. Отслабващата лира подклажда инфлацията. Всичко това влияе негативно, и на потребителското, и на инвеститорското доверие".

Вижте целия коментар:


 

Последни новини
Още от Пазари