Върви ли към края си оптимизмът около ОПЕК

Запасите и производството в САЩ се увеличават, а шистовите производители добавят още платформи

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Безпрецедентният оптимизъм, че ОПЕК ще успее да намали световния излишък от петрол изглежда върви към края си, пише Bloomberg. Паричните мениджъри намалиха залозите си върху повишаването на цените на лекия суров петрол за първи път от месец. Макар картелът и другите големи производители да добиват по-малко петрол, запасите и производството в САЩ се увеличават, а шистовите производители добавят още платформи. Американският бенчмарк се търгува между $50 и $55 за барел през последните 2 месеца. 

Източник: Bloomberg

„Назрява изтощение относно обхвата, в който се осъществява търговията“, коментира Джон Килдъф, партньор в Again Capital LLC, базиран в Ню Йорк хедж фонд, който се фокусира върху енергия. „Преди лятото не се очаква цената да пробие нагоре“.

ОПЕК постигна най-доброто ниво на изпълнение на договорките за съкращаване на производството на петрол в историята, което е подкрепено и от силно търсене, се посочва в доклад на Международната енергийна асоциация от 10 февруари. В миналото организацията често срещаше трудности да се справи с уговореното заради нежеланието на страните, които се страхуваха да не изгубят приходи или пазарен дял. В историята на сделките на ОПЕК най-несполучливата част е, че имаме склонността да лъжем, обяви бившият петролен министър на Саудитска Арабия Али ал Наими на 2 декември.

Междувременно миналата седмица американските производители продължиха най-голямото повишение при добива на петрол от над 4 години, като изобилните шистови платформи на Тексас и Оклахома привличат инвеститорите от Exxon Mobil Corp. и Continental Resources Inc.

Американското петролно производство се повишава до 8,98 млн. барела дневно през седмицата, приключваща на 3 февруари, показват данни на ЕИА. Това представлява увеличение от около половин милиона барела на ден спрямо миналогодишното дъно и от агенцията очакват производството да продължи да расте и да достигне 9,53 млн. дневно през следващата година, най-високо ниво от 1970.

Тесен диапазон

Хедж фондовете са свили своите нетни дълги позиции с 5,4% през седмицата, завършила на 7 февруари, показват данни на Комисията за търговия със стокови фючърси. WTI спада с 1,2% до $52,17 за барел през разглежданата седмица и затваря на $53,86 на 10 февруари.

Нетните дълги позиции в лек суров петрол на паричните мениджъри спадат с 20 540 договора до 359 387. Дългите позиции спадат с 1,8%, а късите са нагоре с 26%, най-големият ръст от 3 месеца.

Повишението при късите позиции показва, че има инвеститори, които са склонни да заложат, че намаляването на производството на ОПЕК е напълно възприето от пазара и, че бичите настроения са уязвими от мечи новини, коментира Тим Еванс, енергиен анализатор в Citi Futures Perspective в Ню Йорк.

Увеличавайки производството, шистовите производители се застраховат срещу ценовия риск за тази и следващата година. Късите позиции на производителите, предпазващи от спад на цените, се увеличават до най-високото си ниво от август 2007.  

Последни новини
Още от Пазари