Рублата достигна най-високото си ниво спрямо долара от юли 2015

В момента на московската фондова борса $1 се търгува за 57,9625 рубли

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

В началото на новата седмица курсът на долара и еврото на московската борса отбелязват нов спад спрямо рублата, съобщава РБК. Курсът на долара се снижава на нива от 57,9625 рубли, което е с 0,27 рубли по-ниско от стойността му в края на борсовата седмица на 10 февруари. Американската валута не е падала под 58 рубли от 24 юли 2015.

Едновременно с това еврото отбелязва спад до нива 61,32 рубли за €1, което е с 0,63 рубли по-ниско от нивата в петък, като единната европейска валута отбелязва най-ниската си стойност спрямо рублата от 29 юли 2015.

Според анализатори от Московската фондова борса трендът на укрепване на руската валута може да продължи, като подкрепа за това ще окажат началото на новия данъчен период и текущият сезон на отчетност на дейността на руските компании за 2016.

„Докато финансовото министерство настоява за заплащане на дивиденти в размер на 50% от чистата печалба, необръщайки внимание на исканията на висшите чиновници за съкращаване на дивидентните плащания, именно заради тези плащания можем да станем свидетели на по-нататъшно повишаване на курса на рублата“, коментира пазарният анализатор от руската банка „Глобекс“ Виктор Веселов.

Последни новини
Още от Пазари