Добрите финансови отчети не стимулираха пазарите

Вероятната причина за това е геополитическото напрежение около Тръмп

Трейдъри гледат мониторите на пода на борсата в Ню Йорк и не могат да повярват колко дълбоки са спадовете Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Трейдъри гледат мониторите на пода на борсата в Ню Йорк и не могат да повярват колко дълбоки са спадовете Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските инвеститори са изкушени да повярват в една от най-добрите серии корпоративни резултати от финансовата криза насам. Това обаче трудно може да се види на капиталовия пазар, пише Bloomberg.

Това е първото от 8 тримесечия, при което печалбата на компаниите от индекса S&P 500 ще се повиши достатъчно бързо, за да може да се обяви край на рецесията при печалбите. Не само че те бележат ръст от над 4%, но и продажбите растат с втория си най-бърз темп от 2012.

Компаниите от S&P 500 възстановяват ръста на печалбите. Източник: Bloomberg Terminal

Какво се случва? Едно от схващанията е, че отчетите заемат второто място по важност след геополитическото напрежение в ерата на Доналд Тръмп. По-простото обяснение може да е, че инвеститорите са изпреварили самите себе си, отбелязвайки тазгодишните резултати по-рано по време на ралито Тръмп.

„Компаниите, които надминаха очакванията, не бяха възнаградени, както друг път, поне досега“, обяви Дан Сузуки, главен пазарен стратег в Bank of America Merrill Lynch. Вероятно това се дължи на факта, че инвеститорите са се фокусирали по-скоро върху предстоящите макро рискове – от данъчна и търговска политика до стимули и глобален растеж, отколкото върху представянето на компаниите в края на миналата година.

Ралито, довело до сезона на отчетите, беше голямо – 6% за S&P 500 в трите месеца преди отчета на Alcoa Corp. от 24 януари или над три пъти средното от 2006. Сега обаче картината се промени, като средният дневен обем за месеца е на второто си най-ниско ниво от 2015.

Междувременно измерителят на напрежението на пазара на акции остава близо до най-ниското си ниво от 21 години. 

Последни новини
Още от Пазари