Пореден спад на еврото в светлината на засилването на евроскептицизма

Факторът Тръмп, съчетан с тревожните сигнали от Европа, движат пазарите

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Еврото отбелязва втори ден на спад с оглед на засилването на евроскептицизма и протекционистките политически течения в светлината на предстоящите избори в редица европейски държави, пише Bloomberg.

Европейската валута е на двумесечно дъно спрямо японската йена заради страховете от протекционистки политики на лидерите на страните от континента, пише Bloomberg. Днес на азиатските пазари еврото спадна с 0,5% спрямо долара до нива от 1.0691 долара за евро. Пазарът е движен от една страна от действията на Доналд Тръмп, а от друга – от засилващите се тревожни геополитически сигнали, идващи от Стария континент, коментират анализаторите.

Тенденцията сигурно ще продължи поради очакванията за добро представяне на антиевропейско настроените политици на предстоящите в редица страни избори. През март избори ще се проведат в Холандия, през април – във Франция, а през есента или по-точно през месец септември ще гласува Германия. Изборите във Федералната република ще бъдат сериозен тест не само за политиките на канцлера Ангела Меркел, а и за целия ЕС, чиито двигател е именно Германия.

Опасенията на пазарите са, че при евентуална победа на националистически и политически формации не само ще бъдат приложени протекционистки политики, а може да се стигне до фрагментация и дестабилизиране на целия Европейски съюз. Следвайки тенденциите в световната политика – вота в подкрепа на Brexit и избора на Доналд Тръмп, политици като Марин Льо Пен дори изразиха намерение страната им да преустанови членството си в блока.

Последни новини
Още от Пазари