Уорън Бъфет е инвестирал над $12 млрд. в акции след избора на Тръмп

Милиардерът често е изразявал оптимизъм за дългосрочното развитие на американската икономика независимо от политическата ситуация

Уорън Бъфет. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Уорън Бъфет. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Американският милиардер Уорън Бъфет е направил сериозни инвестиции на фондовия пазар през периода след избора на Доналд Тръмп, прибавяйки активи за над $12 млрд. към портфолиото на компанията си Berkshire Hathaway Inc. „Нетно сме закупили акции за $12 млрд.“, заявява самият Бъфет в интервю за Bloomberg, като обаче не даде повече подробности за това какви точно акции е купил.

Тези сериозни инвестиции допринасят за сериозен ръст на активността на базираната в Небраска компания на милиардера. През първите девет месеца на миналата година, предшестващи избора на Тръмп, компанията е купила акции на стойност $5,2 млрд., като на свой ред е продала активи за около $20 млрд. За цялата 2015 компанията е закупила капиталови ценни книжа в размер на близо $10 млрд.

Борсовият пазар в САЩ отбеляза рязко покачване в периода, следващ избора на новия държавен глава на 8 ноември м.г. заради повсеместните очаквания на инвеститорите, че политиките на републиканците ще доведат до стимулиране и растеж на икономиката. Въпреки че ръстът продължава и сега, очакванията леко се охладиха в началото на тази седмица след подписването на спорната заповед за забрана на влизането на имигранти от седем страни, болшинството от които от Близкия Изток. Това породи опасения, че новата администрация може да приложи изолационни политики, които да застрашат постигнатия напредък.

Целта, поставена от Доналд Тръмп – икономически растеж от 4% на годишна база, е трудно постижима, смята Бъфет. „Това е доста високо. Дори 2% ще доведат до чудеса“, заявява милиардерът.

В предизборната надпревара Бъфет бе отявлен поддръжник на опонента на Тръмп – кандидатът на Демократите Хилъри Клинтън. Милиардерът обаче често е изразявал оптимизъм за дългосрочното развитие на американската икономика, независимо кой спечели изборите.

Последни новини
Още от Пазари