Новините за Brexit повлияха на европейските пазари

Пазарен коментар на Кумута Раманатан, В развитие, 24.01.2017

Кумута Раманатан, Bloomberg Лондон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кумута Раманатан, Bloomberg Лондон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейските акции леко се покачват, а Stoxx 600 прекъсна тридневния си спад. Това става след като Върховният съд във Великобритания постанови, че министър председателя Тереза Мей трябва да получи одобрението на Парламента, за да задейства двегодишното обратно броене до Brexit. Това каза пазарният анализатор Кумута Раманатан, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

"Миннодобивните компании водят в печалбите в Stoxx 600, като скочиха до най-високите си нива от 2014 насам. Акциите на компаниите от енергетиката и застрахователните компании също се покачват днес".

Индексът FTSE 100 продължава да расте за сега с около 0,2%, докато лирата поевтинява.

След днешната новина около Brexit лирата се понижи спрямо долара, след като съдиите единодушно постановиха, че няма нужда от консултации с шотландския и северно-ирландския парламент преди Обединеното кралство да задейства излизането от ЕС.

Американският суров петрол се покачва и се търгува над $53 за барел. Ирак заяви, че скоро ще реализира своя дял от обещаните съкращения в производството, както е договорено с ОПЕК. Това означава съкращаване на раздутите световни запаси.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Пазари