Приключи ли положителният Тръмп-ефект на пазара

Пазарен коментар на Сю Кийнан, Bloomberg Ню Йорк, 19.01.2017

 Сю Кийнан, пазарен анализатор, Bloomberg Ню Йорк. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Сю Кийнан, пазарен анализатор, Bloomberg Ню Йорк. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Фокусът днес отново е върху долара и последните икономически показатели. Американската валута е по-силен днес, а американските ДЦК се понижиха, след нов доклад, подклаждащ оптимизъм за щатската икономика. Марио Драги заяви, че ЕЦБ продължава програмата си за стимули. Това каза пазарният анализатор Сю Кийнан, Bloomberg Ню Йорк, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков

Доларовия спот индекс на Bloomberg се повиши днес, след като президентът на ЕЦБ каза, че опасенията за инфлационен ръст остават под контрол, въпреки индикациите за по-силно световно възстановяване.

Строителството на нови жилищни сгради нарасна с 11%, като 57% е ръстът при многофамилните жилищни комплекси, строежът на еднофамилни къщи пък показва спад. Като цяло нетния ефект е ръст за сектора.

Броя американски граждани, пускащи молби за държавни помощи за безработни е най-ниския от 1973 насам. Джанет Йелън пък обяви към края на вчерашната търговска сесия, че икономическите показатели се придвижват по-близко до прогнозираните от ФЕД, а също и че постепенното повдигане на лихвения процент би следвало да продължи.

Най-голямото събитие, очаквано с нетърпение от всички инвеститори, предстои утре – предаването на властта от президента Обама на Доналд Тръмп.

Скокът на финансовите пазари след избора на Тръмп бе неочакван за мнозина, но американския фондов пазар вече се намести на относително същите нива, като S&P500 e само два пункта по-ниско днес отколкото бе на 13 декември. Индустриалният индекс Dow Jones пък е на най-високото си ниво в 120 годишната си история.

В крайна сметка, след като скокът на пазара на акции добави около 2 трилиона долара към своята цена през първите 5 седмици след изборния ден, инвеститори си задават въпроса дали това не е избързване. Цитирайки един анализатор: никой не знае нищо със сигурност за дневния ред на Тръмп. Какви ще са неговите приоритети, как ще се договаря със световните лидери. Мнозина смятат, че търговската политика ще е основно притеснение за американския бизнес. Много хора предричат, че положителния Тръмп-ефект на пазара е вече приключил. В края на тази търговска сесия в Ню Йорк акциите са с леко понижение.

Очаквайте видео с целия коментар. 

 

Последни новини
Още от Пазари