Паундът на най-ниско ниво от октомври заради очакванията за твърд Brexit

Премиерът на страната ще представи плана си за напускане на ЕС във вторник

Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британското правителство търси начини как да успокои инвеститорите преди Тереза Мей да представи дългоочаквания план за излизане на страната от ЕС, което се очаква да причини напрежение на пазара, твърдят двама души, запознати с въпроса, цитирани от Bloomberg.

Те очакват паундът да бъде ударен сериозно, когато Мей представи визията си за напускането на блока във вторник и от Министерство на финансите подготвят изявление пред големите банки в Лондон в опит да успокоят реакцията.

Паундът регистрира спад спрямо долара, след като четири британски вестника писаха в неделя, че Мей ще очертае път за твърд Brexit. Паундът спадна с 1,6% в ранната търговия до под $1,20 за първи път от октомври насам, когато се срина с 6% за 2 минути.

Източник: Bloomberg Terminal

Мей ще каже, че Великобритания е готова да напусне европейския митнически съюз и единния пазар, ако другите членове не са склонни да дадат на страната контрол върху имиграцията, пише в неделните издания на Sunday Times, Sunday Telegraph, Sunday Express и Sun. От кабинета нито потвърдиха, нито отрекоха информацията, като заявиха, че се базира на спекулации.

Статиите дойдоха насред сигнали, че Великобритания възприема по-твърд подход към ЕС в хода на формалните разговори, предупреждавайки, че Европа има най-много за губене, ако Островът напусне блока без споразумение.

Министърът за Brexit Дейвид Дейвис заяви, че ЕС може да пострада, ако преговорите не завършат с търговско споразумение с Великобритания, докато финансовият министър Филип Хамънд пусна идеята за радикална промяна на британския икономически модел.

В интервю британският министър на финансите обеща да вземе всички необходими мерки, за да запази конкурентоспособността на икономиката, ако страната вече не бъде част от единния европейски пазар.

„Ако Великобритания напусне ЕС без споразумение за достъп до единния пазар, ние ще пострадаме икономически, най-малкото в краткосрочен план. В този случай може да сме принудени да променим икономическия си модел, за да запазим конкурентоспособност. И можете да бъдете сигурни, че ще направим всичко, което трябва“, каза той в интервю за Welt am Sonntag.

Последни новини
Още от Пазари