Има ли оптимизъм за най-зле представящата се валута от началото на годината

Мексиканското песо удари рекордно дъно през изминалата седмица

Снимка: Eddie Seal/Bloomberg Снимка: Eddie Seal/Bloomberg

Goldman Sachs се противопоставя на мечите залози и прогнозира, че мексиканското песо ще се завърне през тази година. Най-зле представящата се валута от началото на 2017, измежду 16 основни, ще се повиши с 13% до 19 песо за долар през следващите 12 месеца тъй като се смята, че протекционистичните мерки на новата американска администрация няма да бъдат толкова строги, колкото се заканва Доналд Тръмп, пише Bloomberg.

Валутата удари рекордно дъно от 22,04 за долар тази седмица, след като по време на пресконференцията си новоизбраният американски президент повтори, че Мексико ще плати изграждането на гранична стена и, че компаниите, които преместят операциите си там, ще трябва да плащат граничен данък.

Източник: Bloomberg Terminal

„САЩ заема огромен дял в износа на Мексико, което означава, че именно тази страна има най-много какво да губи при засилване на протекционизма“, пише в отговор до клиенти Камакша Триведи, главен макро стратег за развиващите се пазари в Goldman Sachs в Лондон. „Но този риск в значителна степен е включен в оценките и има голяма вероятност най-лошият сценарий да не се реализира, а мексиканското песо да спечели от по-силния американски растеж при по-евтина валута“. Всъщност 80% от износа на Мексико е насочен към САЩ.

„Виждаме, че реториката се успокоява“, каза главният икономически съветник на Allianz SE Мохамед Ел-Ериан в интервю за Bloomberg. “Ето защо пазарите прегръщат възможността за растеж и оставят настрана протекционизма”.

Според него инвеститорите, които успеят да издържат на краткосрочните колебания на валутния курс, ще постигнат добри резултати, ако заложат на съживяване при валутите на по-малките икономики.

Средната оценка на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, показва, че песото ще се задържи на сегашните си нива до края на годината.  

Последни новини
Още от Пазари