Турската лира се представя най-слабо от развиващите се пазари

Пазарен коментар на Симин Демокан, 13.01.2017

Симин Демокан, изпълнителният продуцент на Bloomberg Истанбул. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Симин Демокан, изпълнителният продуцент на Bloomberg Истанбул. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Турската лира днес отново е най-слабо представящата се валута при развиващите се пазари. Тя поевтиня с над 1% спрямо долара. Това каза изпълнителният продуцент на Bloomberg Истанбул Симин Демокан в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

"Вчера, лирата поскъпна с 2,7% спрямо долара, след като централната банка предприе стъпки в подкрепа на валутата, като повиши лихвите за заеми за банките, но запази тези към кредитополучателите на досегашните им нива. Но скокът на лирата бе краткотраен. За тази седмица тя е изгубила над 4%".

Индексът Borsa Istanbul се понижава за първи път от 3 дни, каза още Демокан. "Той е на път да отбележи най-значителен ръст от юли насам – ръстът е с почти 5%. Доходността по 10 годишните държавни облигации се понижава за втори пореден ден. За седмицата тя се е повишила с 20 базисни пункта".

Какви са новините от преговорите за обединяването на Кипър, които се провеждат в Женева?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Пазари