Доходност от 2,6% по 10-годишните ДЦК е по-важен сигнал от Dow на 20 хил.

Ръст от 3% на БВП на САЩ е малко вероятно да се случи, смята Грос

Основателят на PIMCO Бил Грос. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomber Основателят на PIMCO Бил Грос. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomber

Според милиардера Бил Грос инвеститорите трябва да следят за покачване на доходността по 10-годишните ДЦК на нива до над 2,6% - праг, който ще отбележи края на 30-годишния бичи пазар на облигации и ще бъде много по-важен сигнал от преминаването на 20 хил. пункта при индекса на сините чипове Dow Jones Industrial Averagе, предаде Bloomberg. 

„Това е ключово за нивата на лихвените проценти и може би ценовите равнища на акциите през 2017“, коментира Грос, който е управител на Janus Global Unconstrained Bond Fund.

Акциите се покачват, задвижвани от надеждите, че президентската победа на Доналд Тръмп ще стимулира ръста на БВП на САЩ до 3% в сравнение със средно 2% през последното десетилетие, смята Грос. Но ускоряването на слабия темп на растеж, честно наричан „Новата нормалност“ от Pacific Investment Management Co. след финансовата криза от 2008, ще бъде предизвикателство заради демографските тенденции, технологичния напредък и отстъплението на глобализацията, пише Грос.

Политиките на Доналд Тръмп могат да допринесат за временно ускоряване на икономическия ръст през следващите няколко години, но 2% разширяване на икономиката в дългосрочен план е по-вероятно да се задържи, което ще имат ограничаващ ефект върху ръста на корпоративните печалби и ще забави поскъпването на рисковите активи.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrials Averagе затвори на нива от 19 887 пункта в понеделник, след като добави 8,5% към стойността си от президентските избори в САЩ на 8 ноември насам. Доходността по 10-годишните ДЦК, която се изкачи до най-високото си ниво от 2,5967% на 15 декември, се върна до 2,3647% в понеделник. 

Последни новини
Още от Пазари