Паундът на 10-седмично дъно, след като Мей намекна за излизане от единния пазар

Твърд Brexit изглежда почти сигурен, твърдят анализатори от UniCredit

Британският съд постанови, че парламентът трябва да гласува задействането на член 50. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Британският съд постанови, че парламентът трябва да гласува задействането на член 50. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Паундът отчете спад срещу всички основни валути, след като коментарите на британския премиер Тереза Мей повишиха страховете, че Великобритания ще изгуби достъпа си до единния пазар.

Британската лира изгуби 0,9% спрямо долара до 1,2174 долара към 11 часа местно време в Лондон, което е най-големият спад от октомври. „Напускането на ЕС ще бъде насочено към правилните отношения и страната няма да запазва късчета членство“, заяви Мей в интервю за Sky News в неделя.

„Тя за пореден път намекна, че контролирането на имиграцията е червена линия, която не е склонна да пресече“, коментира Естер Райшелт, валутен стратег в Commerzbank AG във Франкфурт. „Това означава, че след Brexit страната вероятно ще изгуби достъпа си до единния пазар“, каза тя, допълвайки, че докато правителството не даде конкретна и убедителна стратегия, пазарните участници все повече ще се страхуват от проблеми.

Източник: Bloomberg Terminal

- Мей заяви, че ще даде детайли за стратегията по излизане от ЕС през следващите седмици, отхвърляйки твърденията, че правителството няма ясна визия

- ING прогнозира, че валутната двойка паунд/долар ще достигне 1,21 тази седмица, като правителството се опитва да се отдръпне от твърд Brexit, смята стратегът Крис Търнър

- Твърд Brexit изглежда почти сигурен, твърдят анализатори от UniCredit. Единственият истински въпрос, който остава, е дали преходът ще бъде постепенен или внезапен.

- В сряда, 11 януари, се очакват изявления на Тереза Мей и гуверньора на Английската централна банка Марк Карни, а ONS ще публикува данни за търговията през ноември. 

Последни новини
Още от Пазари