Какво ще следят пазарите през следващата седмица

Редица публични изявления на централни банкери и първата пресконференция на Доналд Тръмп са сред ключовите събития

Банкноти от по 10 долара и 10 евро. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от по 10 долара и 10 евро. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Фокусът на инвеститорите на глобалните финансови пазари ще се остане върху някои ключови данни от САЩ, които ще бъдат публикувани следваща седмица (9-13 януари). В допълнение към това редица официални представители на Фед ще направят публични изявления, сред които е и гуверньорът на централната банка Джанет Йелън.

В същото време новоизбраният президент на САЩ ще проведе пресконференция, на която инвеститорите ще търсят сигнали за възможната посока, в която ще се развива бъдещата икономическа политика.

Следващата седмица също бележи старта на публикуването на финансовите отчети за последното тримесечие на 2016.

Продажби на дребно в САЩ през декември

Министерство на търговия ще публикува актуални данни за продажбите на дребно в САЩ през декември в 15:30 ч. българско време в петък, 13 януари. Очакванията са за ръст на продажбите на дребно с 0,7% през декември в сравнение с 0,1% през ноември. Основните продажби се очаква да нараснат с 0,5% през декември, след като отчетоха повишение от 0,2% месец по-рано.

Ръстът на продажбите на дребно е в права корелация с ръста на икономиката, а по-слабите данни за продажбите сигнализират за забавяне на икономическата активност. Потреблението формират почти 70% от ръста на икономиката.

Освен доклада за продажбите на дребно, пазарните участници очакват и данните за подадените молби за помощи при безработица, индекса на производствените цени (PPI) и потребителското доверие.

Публични изявления на членове на Фед

Редица централни банкери ще направят публични изявления следващата седмица, което ще хвърли повече яснота относно около това доколко разединени са представителите на институцията относно повишението на лихвените проценти през следващите месеци.

В понеделник, 9 януари, президентът на президентът на Фед в Бостън Ерик Розенгрен и президентът на Фед в Атланта Денис Локхарт ще изнесат реч, а в четвъртък, 12 януари – президентът на Фед във Филаделфия Патрик Харкър, президентът на Фед в Чикаго Чарлс Евънс, президентът на Фед в Атланта – Локхарт, президентът на Фед в Сейнт Луис - Джейми Булард и президентът на Фед в Далас Робърт Каплан.

В четвъртък също така във Вашингтон ще говори и председателят на Фед Джанет Йелън.

Пазарите остават скептични относно прогнозите за три повишения на лихвените проценти през 2017. 

Пресконференция на Тръмп

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп ще бъде в центъра на вниманието следващата седмица с първата си пресконференция от изборите насам.

Инвеститорите ще приветстват събитието, очаквайки повече детайли около обещанията на Тръмп за данъчна реформа, увеличаване на инфраструктурните разходи и премахване на някои регулаторни пречки, както и повече подробности около търговските отношения с Китай и вътре в страната.

Тръмп официално ще встъпи в длъжност на 20 януари.

Сезон на отчетите – четвърто тримесечие на 2016

Анализаторите очакват печалбите на компаниите през последното тримесечие на 2016 да отчетат ръст от 6,1% спрямо година по-рано. Финансовият сектор в S&P се очаква да отбележи най-сериозен ръст на печалбите, което се оценява на повишение от 15,7%.

В петък финансовите си резултати ще публикуват някои от големите банки JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo и PNC Financial.

Търговски баланс на Китай през декември

В петък, 04:30 ч. българско време ще бъдат обявени данни за търговския баланс на Китай. Прогнозите сочат, че търговският излишък ще се разшири до $45,5 млрд. през декември спрямо $44,6 млрд. през ноември.

Износът се очаква да отчете спад от 3,5% през декември спрямо година по-рано след ръст от 0,1% през ноември, докато вносът се очаква да се повиши с 1,7%, следвайки ръст от 6,7% през ноември.

Във вторник ще бъдат публикувани и данните за индекса на потребителските цени (CPI) и производствените цени (PPI). Анализаторите прогнозират ръст на потребителските цени от 2,3% през декември и повишение от 4,5% на производствените цени. 

Последни новини
Още от Пазари