Турската лира се обезцени до рекордно ниско ниво

Турската валута може да се покачи до над 4,00 лири за долар през първите шест месеца на годината, прогнозират от Nomura

Турски лири. Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg Турски лири. Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Турската лира отчете най-сериозен спад спрямо долара в сравнение с основните валути в световен мащаб във вторник, 3 декември, спадайки с почти 1,6% до ново рекордно дъно след нападението над 39 души в Истанбул на Нова година и ускоряването на инфлацията с по-бързи темпове от прогнозите през декември, пише Bloomberg.

Турската валута се обезцени с 19% през последните 12 месеца. Годишната инфлацията достигна 8,53% миналия месец, с което надскочи прогнозните оценки и е с 3,5 процентни пункта над целевото ниво на централната банка, посочват от статистическата агенция в Турция по-рано през деня.

Влошаването на икономическите данни, в това число свиването на икономиката през третото тримесечие и рекордно ниските нива на потребителското доверие през декември, съпътства нарастващите рискове за сигурността.

Пазарните участници търсят признаци, че централната банка приема сериозно заплахата от по-високата инфлация“, коментира Хенрик Гълбърг, стратег в Nomura в Лондон, който прогнозира, че турската валута може да се обезцени до над 4,00 лири за долар през първите шест месеца на годината. Докато не видим затягане на агресивната политика, подобно на това, което наблюдавахме в началото на 2015, турската лира ще остане подвластна и обект на разпродажби на новини като терористичните атаки и няма да поскъпва, когато нагласите са добри, смята той. 

Графика: Bloomberg

Следвайки скока на потребителските цени, „натискът върху централната банка да предприеме мерки в отговор на по-високата инфлация вероятно ще нарасне“, коментира анализаторът от Morgan Stanley Еркан Ергюзел. Турската централна банка се очаква да повиши основната лихва с 25 базисни пункта на следващото си заседание на 24 януари, коментира той.

Според Бюлент Гедикли, съветник на турския президент Ердоган, подобни коментари са спекулации, които не засягат пазара. Ердоган и неговия икономически екип смятат, че лихвените проценти трябва да бъдат намалени в опит да се стимулира икономическия растеж и инвестициите.

Последни новини
Още от Пазари