Кой спечели и кой загуби на световните пазари през годината

Повечето от тях отчитат повишения

NYSE, 9 декември 2016. Ню Йорк. Photographer Michael NagleBloomberg NYSE, 9 декември 2016. Ню Йорк. Photographer Michael NagleBloomberg

2016 беше много успешна за американските индекси, като Dow Jones се повиши с 14%, доближавайки се до заветното ниво от 20 хил. пункта.

Но не само Wall Street отчете сладки печалби на фондовия пазар, пише в свой обзор за глобалните капиталови пазари CNN, цитиран от Investor.bg

Русия – ръст от 50%

Руският RTS index нарасна с 50% от началото на годината, а другият основен индекс на страната - Micex – отчете ръст от 26%.

Глобалните инвеститори се втурнаха в Русия след изборите в САЩ, защото очакваха новоизбраният президент Доналд Тръмп да помогне за размразяване на студените отношения между двете нации.

Русия също е силно зависима от приходите от петрола и се възползва от неотдавнашния скок в цените. „Скокът в цената на петрола подкрепи руската икономика и я спаси от катастрофа", коментира Наим Аслам, главен анализатор в Think Markets в Лондон.

Аржентина - ръст от 45%

Аржентинският Merval index нарасна с 45% през тази година и достигна рекордно равнище през октомври на фона на политически промени в страната и катастрофа от 18% за местната валута.

Избирането на президента Маурисио Макри в края на 2015 г. бе повратна точка за Аржентина. Инвеститорите се надяват, че той ще съживи изпадналата в застой икономика на страната, след като предишното правителство остави страната в тежко финансово състояние.

Неговото правителство вдигна валутния контрол, приключи 15-годишна битка с американски хедж фондове и върна Аржентина обратно към международните пазари на облигации за първи път от 2001 г. насам.

Бразилия - ръст от  39%

През януари бразилският Bovespa index падна до невиждано от световната финансова криза през 2008 г. дъно. Но след това нагласите на инвеститорите се обърнаха и на пазара се появи оживление.

Основните стоки за износ на Бразилия - желязна руда, нефт и соеви зърна, също записаха големи увеличения на цените през годината.

Канада – ръст от 18%

Подобно на много глобални фондови пазари, индексът TSX Composite в Торонто се оттласна от дъното през януари и се възползва от ралито след избирането на Тръмп за президент на САЩ.

Канадският капиталов стратег Матю Бараш заяви през ноември, че предложените от Тръмп политики ще бъдат положителни за Канада и канадските акции поне за известно време. Той прогнозира, че политиките на милиардера в подкрепа на петрола ще дадат силен тласък на износителите в сектора.

Норвегия – ръст от 18%

All-Share index на Осло продължава стабилното си изкачване от началото на финансовата криза през 2008 г., въпреки че усети сериозен натиск в началото на 2016 г. от спада в цените на петрола. Икономиката на Норвегия и капиталовият й пазар са силно зависими от черното злато, така че фактът, че цените нараснаха повече от два пъти в сравнение с дъната през февруари помогна на акциите в енергийния сектор.

По-конкретно, най-голямата публично търгувана компания на Норвегия - Statoil (STO) отчете ръст в цената на акциите си с 29% през тази година. В същото време книжата на по-малката Aker BP поскъпнаха с около 185%.

Индонезия – ръст от 15%

Фондовият пазар на Индонезия отчете много ръстове и спадове през 2016 г., но в крайна сметка затвори с покачване от 15%.

Най-големите публично търгувани дружества в Индонезия покачиха цената на акциите си през тази година, като повечето от тях записаха двуцифрени ръстове.

Растящата икономика на страната се захранва предимно от потребителските разходи, което означава, че е сравнително изолирана от по-нататъшно забавяне на световната търговия.

Международният валутен фонд прогнозира икономически растеж от 5,3% през следващата година, дори по-бърз от този през 2016 г.

Великобритания – ръст от 14%

Лондонският бенчмарк FTSE 100 достигна исторически връх тази година, след като Великобритания избра да напусне Европейския съюз.

"Гласуването за Brexit прати валутата на 31-годишно дъно спрямо долара, което даде тласък на фондовия пазар", коментира Наим Аслам.

Ходът на Английската централна банка в подкрепа на икономиката, комбиниран с по-добри от очакваното икономически данни, също помогнаха на фондовия пазар. Според Аслам комбинацията от тези два елемента са задържали вниманието на инвеститорите, което е причинило ралито.

Големите губещи

Докато повечето глобалните фондови пазари се повишиха, някои приключват годината с големи загуби - Италия и Китай са най-големите губещи.

Основният индекс на Италия FTSE MIB изтри 11% от стойността си, спад, причинен от безпокойството на инвеститорите за банковия сектор. Акциите на всички големи банки се сринаха рязко, а Monte Dei Paschi бе принудена да потърси помощ, след като акциите й поевтиняха с 88%.

Китайските фондови пазари също приключиха годината с двуцифрени загуби вследствие на големите спадове в началото на годината, когато основните индекси загубиха между 25% и 30% от стойността си в рамките на няколко седмици.

Индексът Shanghai Composite изпраща годината със загуба от 12%, докато Shenzhen Composite, който традиционно е по-волатилен, приключва 2016 г. със спад от 15%. 

Последни новини
Още от Пазари