Кои събития ще следят пазарите последната седмица от 2016

Ще успее ли Dow да премине психологическата граница от 20 000 пункта

NYSE, 9 декември 2016. Ню Йорк. Photographer Michael NagleBloomberg NYSE, 9 декември 2016. Ню Йорк. Photographer Michael NagleBloomberg

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average с ръст от 14,4% от началото на годината

В понеделник американските и европейските пазари ще останат затворени. Инвеститорите ще трябва да изчакат вторник, за да видят дали индексът на сините чипове Dow Jones industrial average ще достигне психологическата границата от 20 хил. пункта. При старта на петъчната сесия индексът беше с около 0,4% под нивото от 20 хил. пункта, след като по-рано през седмицата се доближи на 13 пункта от това равнище. 

Потребителското доверие в САЩ през декември

След понижение през октомври, месец по-късно индексът достигна нивата си от преди навлизането на щатската икономика в рецесията, а респондентите в изследването за потребителското доверие изразиха оптимистичните си нагласи спрямо развитието на икономиката. През ноември броят на анкетираните, които са посочили, че очакват бизнес климатът да бъде „добър“, се повишава до 29,2% спрямо 26,5% през октомври. Данните през този месец ще бъдат и отражение на ефектите от президентските избори в САЩ. 

Поглед към протокола на ЯЦБ и перспективите относно траекторията на лихвените проценти

В четвъртък Японската централна банка ще публикува протокола от последното си заседание миналата седмица, което ще хвърли повече светлина относно политиката на финансовата институция относно бъдещо покачване на лихвените проценти. Позовавайки се на становището на Федералния резерв и заявките на избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп за повишение на инфраструктурните разходи, редицата анализатори предвиждат, че повишението на лихвените проценти в САЩ е почти сигурно да се случи. Това от своя страна ще окаже натиск върху ЯЦБ и ще ѝ позволи да отслаби подкрепата си по отношение на ниските и дори отрицателни лихвени проценти.

 

Последни новини
Още от Пазари