Турската централна банка запази основните си лихви без промяна

Финансовата институция повиши лихвите за първи път от почти 3 години през ноември

Турски лири. Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg Турски лири. Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Турската централна банка неочаквано запази основните лихвени проценти без промяна като обяви, че ще продължи да се придържа към предпазлив курс на парична политика, за да оцени влиянието на по-слабата турска лира върху инфлацията, съобщи Bloomberg.

Централната банка запази бенчмарковата едноседмична репо лихва, лихвата по овърнайт кредитите, както и тази по депозитите на нива съответно от 8%, 8,5% и 7,25%, става ясно от становището на централната банка. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, предвиждаха повишение на на лихвения процент по овърнайт кредитите с 25 базисни пункта и не очакваха промяна при останалите две.

Гуверньорът на Турската централна банка Мурат Четинкая коментира този месец, че вероятно ще изчака за повече индикации относно това дали отслабването на валутата ще има временен или дългосрочен ефект върху инфлацията преди да пристъпи към следващо действие. Инфлацията се задържа на нива от 7% миналия месец сравнено с целевото ниво на централната банка от 5%.

Движенията на валутата, дължащи се на засилващата в последно време глобална несигурност“, пораждат инфлационни рискове, посочват още от централната банка. „Все още нарастването на съвкупното търсене въздържа тези ефекти". Потребителската активност ще бъде следена отблизо, за да се оцени нетният ефект на тези фактори. 

Турската лира се понижи след обявяването на решението на централната банка, търгувайки се на нива от 3,5361 лири за долар към 14:15 българско време. 

Последни новини
Още от Пазари