Ще продължи ли ЕЦБ със стимулиращите мерки

ЕЦБ ще анонсира решението си за паричната политика в 14:45 българско време

Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Днес, 8 декември, във фокуса на вниманието на пазарните играчи ще бъде заседанието на ЕЦБ.

Очакванията са, че финансовата институция ще удължи програмата си за изкупуване на облигации при сегашните нива от 80 млрд. евро месечно ($85 млрд.) с още шест месеца. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозират, че подобна стъпка би била последна преди ЕЦБ да пристъпи към изтегляне на програма за количествени улеснения, пише Bloomberg. 

Представители на централната банка, включително и Драги, подчертаха, че паричната политика ще се върне към по-конвенционална позиция, но колко бързо ще се случи това зависи от приноса на правителствата и тяхната подкрепа за възстановяването в еврозоната. На фона на предстоящите избори в някои големи страни в региона, което ограничава до голяма степен вероятността за пристъпване към структурни реформи, както и засилващият се популизъм, който засяга европейската интеграция, централната банка може да не предприеме затягане на паричната си политика още дълго време.

Графика: Bloomberg

Ако бях на мястото на Марио Драги, бих се опитал да бъда по-уклончив по отношение на детайлите“, коментира Кит Джъкес, глобален стратег в Societe Generale SA в Лондон. Според него в този момент и през следващите няколко месец е въпрос на умение в комуникацията на централния банкер да подготви пазарите за изтегляне на стимулите без да засили допълнително несигурността в Европа. 

ЕЦБ ще анонсира решението си в 14:45 българско време, а след това Марио Драги ще даде и пресконференция. Финансовата институция също така ще публикува актуализираните си прогнози за растежа и инфлацията, както и първите си прогнози за 2019.

Инфлацията в еврозоната. Графика: Bloomberg 

През октомври Драги коментира, че инфлацията може да достигне целевото ниво на ЕЦБ с малко под, но близо до 2%, най-рано в началото на 2019, отбелязвайки, че тази прогноза се базира на сценарий за поддържане на стимулираща политика.

Досега европейската икономика доказва, че остава устойчива на политическата несигурност, безработицата рязко се понижава, като през ноември тя вече е под прогнозната стойност на ЕЦБ за 2017.

Графика: Bloomberg 

Драги обаче неколкократно предупреди, че рисковете от икономическо забавяне в еврозоната остават. Референдумът за конституционна реформа в Италия се провали, а проблемите в италианския банков сектор внасят все по-голяма несигурност, след като Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ, а Великобритания реши да напусне ЕС.

Графика: Bloomberg

Последни новини
Още от Пазари