ЕЦБ удължава програмата си за стимули до края на 2017

В същото време обаче УС на ЕЦБ реши да свие обема на изкупуваните активи от април 2017

Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

ЕЦБ удължава програмата си за стимули до края на декември 2017, но от април 2017 ще свие обема на изкупуваните активи до 60 млрд. евро месечно спрямо настоящите 80 млрд. евро, се посочва в прессъобщение на централната банка.

Програмата за стимули може да бъде удължена и след края на 2017, ако ЕЦБ сметне за необходимо и докато Управителният съвет на банката види устойчива инфлация в унисон с целевото ниво от 2%.

Ако междувременно перспективата стане по-малко благоприятна и финансовите условия не отговарят на напредъка на траекторията на инфлация, Управителният съвет възнамерява да увеличи програмата за стимули както по отношение на обема изкупувани активи, така и по отношение на нейната продължителност. 

За да гарантира плавно прилагане на плана за изкупуване на активи, ЕЦБ реши да промени някои от параметрите на програмата, които ще бъдат обявени по време на пресконференицята на президента на ЕЦБ Марио Драги (която започва 15:30 българско време), както и публикувани на сайта на централната банка.

На заседанието си днес Управителния съвет на ЕЦБ реши да запази трите си основни лихви. Лихвения процент по основните операции по рефинансиране остава на нива от 0,00%, този по пределното кредитно улеснение на нива от 0,25%, а депозитната лихва се запазва на отрицателна територия от -0,40%

Доходността по германските 10-годишни бундове се покачи до най-високото си ниво от януари, след като ЕЦБ обяви решението си да намали обема на изкупуваните активи до 60 млрд. евро от април 2017.

 

 

Последни новини
Още от Пазари