ЕК глобява HSBC, JPMorgan и Crédit Agricole с 485 млн. евро

Така се слага край на петгодишното разследване за картел, което разтърси финансовия свят

Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) обяви, че налага глоби на банките HSBC, JPMorgan и Crédit Agricole за манипулации с европейския междубанков лихвен процент Euribor. Общата сума възлиза на 485 млн. евро, съобщи Investor.bg, позовавайки се на Financial Times. 

Тези три банки отказаха да се договорят през 2013 с Комисията, когато в рамките на споразумението бяха глобени Deutsche Bank, Société Générale и Royal Bank of Scotland с близо 1 млрд. евро.

Решението на Брюксел свързва неизвестните от няколко разследвания за манипулации, в рамките на които вече имаше глоби в размер на около 1,8 млрд. евро. Обект на тези разследвания бяха около 11 финансови институции, заподозрени в участие в заговори по японския и швейцарския междубанков лихвен процент, както и европейския Euribor.

Маргрете Вестагер и екипът ѝ работят и по друг случай за предполагаем картел от няколко банки, за които се подозира, че са манипулирали форекс пазара на стойност $5,3 трлн. Предвид обема на доказателствата в ръцете на разследващите се очаква глобите на надвишат тези, наложени при манипулациите с междубанковите лихвени проценти, посочва FT.

Властите в САЩ вече наложиха глоби на стойност $5,6 млрд. на шест банки през 2015 за форекс манипулации между декември 2007 и януари 2013. Става въпрос за Barclays, Citigroup, JPMorgan, RBS, Bank of America и UBS.

Редица глобални банки платиха над $9 млрд. на властите на четири континента в рамките на няколко споразумения. Британската инвестиционна банка Barclays първа обърна внимание на регулаторите по конкуренцията за манипулациите с Euribor, като така си осигури имунитет и избегна глоба от 690 млн. евро.

След като отказаха да се споразумеят с Брюксел през 2013, трите банки бяха обект на по-дълги и подробни разследвания.

Решението на комисията е първото за HSBC и Credit Agricole за участието им в скандала с манипулациите. JPMorgan се присъедини към сделката с ЕС за Libor и плати 140 млн. евро.

Последни новини
Още от Пазари