Белградската фондова борса се присъедини официално към SEE Link

SEE Link се разраства на четири регионални пазара

Снимка: Ralph Orlowski/Bloomberg Снимка: Ralph Orlowski/Bloomberg

Фондовата борса в Белград от днес е активен член на регионалната иновативна платформа за търговия на ценни книжа – SEE Link, съобщиха от БФБ-София.

През февруари тя изяви намерението да се присъедини към SEE Link и сега вече е оперативно свързана с платформата. В резултат на това SEE Link се разраства на четири регионални пазара, като съвсем скоро се очаква включването и на борсата от Любляна, Словения.

SEE Link e проект стартиран от борсите в България, Македония и Хърватия с цел да се създаде регионална инфраструктура за търговия на ценни книжа листвани на тези пазари.

През 2014 трите борси регистрираха обща компания със седалище в Скопие. „Това е поредният етап в развитието на SEE Link, тъй като борсата в Белград е на практика първият активен член, който се включва в платформата след трите борси-основатели. За инвеститорите и брокерите, които използват SEE Link се открива още една възможност за търговия и на този пазар. Фокусът на усилията ни в бъдеще ще бъде в присъединяването на останалите пазари, заявили включване, както и намирането на ефективни решения в областта на пост-трейдинга, с които да опростим максимално търговията между отделните държави.“, каза Иван Такев, изпълнителен директор на Българска фондова борса-София.

Главният изпълнителен директор на Белградската борса (BELEX) Синиша Крнета коментира така: "Оперативната свързаност към SEE Link e важна за бъдещите перспективи пред BELEX, нейното позициониране и това на региона. BELEX се стреми към превръщането на местните и регионални капиталови пазари в допълващ модел за финансиране и развитие на частния сектор и така той да стане по-видим и атрактивен чрез представянето на интересна инвестиционна алтернатива. Ние оставаме напълно ангажирани със заздравяването на връзките между реалния сектор и капиталовия пазар, връзката, която все още липсва в нашия регион.“

Още четири оператора се подготвят в момента за свързване към платформата: борсите в Любляна, Атина, Баня Лука и Черна гора, като първата от тях ще стане част от нея съвсем скоро.

Последни новини
Още от Пазари