Златото отстъпи до под $1200 за тройунция

Очакванията за повишение на лихвите в САЩ и силата на акциите потиснаха стойността на ценния метал

Златни бижута в магазин в Хонконг. 2 февруари 2016. Photographer: Billy H.C. Kwok/Bloomberg Златни бижута в магазин в Хонконг. 2 февруари 2016. Photographer: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

Златните фючърси отстъпиха до под $1200 за тройунция за първи път от месец февруари насам на фона на очакванията Фед със сигурност да повиши лихвите през декември, на рекордните стойности, които стигнаха американските акции и подготовката на Доналд Тръмп да влезе в Белия дом в ролята на президент на САЩ.

След силното начало на годината златото постепенно започна да издиша с повишаването на очакванията за вдигане на лихвите от страна на Фед и с успокояването на ситуацията на международните финансови пазари. Въпреки двата по-волатилни за пазарите периода – около Brexit и избирането на Тръмп за президент на САЩ, инвеститорите остават с положителни настроения за акциите, които покоряват връх след връх в Америка. Успокояването на пазарните настроения и повишените очаквания за вдигане на лихвите в САЩ потиснаха стойността на златото, което се е насочило към втори пореден месец на спад.

Очаква се протоколът на Фед, който ще бъде публикуван в 20:00 ч. българско време довечера, 23 ноември, да потвърди очакванията за повишение на лихвите в САЩ, като в момента вероятността, възприемана от пазарите това да се случи, клони към 100%.

Само днес, 23 ноември, златните фючърси са загубили 1,5% до $1193,65 за тройунция към 16:30 ч. българско време.

„Отне малко повече, отколкото очаквах, но ето че стигнахме дотук. Нещата не изглеждат много добре за златото“, коментира Дейвид Говит, директор за търговията с ценни метали в Marex Spectron Group.

Последни новини
Още от Пазари