МВФ: Китай трябва да позволи по-гъвкав валутен курс

Китайските власти сигнализираха за обуздаване на прекомерния публичен дълг

Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg

Китай трябва да премине към политика на по-гъвкав валутен курс, призова заместник управляващият директор на МВФ Дейвид Липтън. Той също открои факта, че излишъкът по текущата сметка на страната все още не е в съответствие с фундаментите, предаде Bloomberg.

Дългът на публичния сектор е много висок. Съществуват въпроси, свързани със способността на компаниите да погасяват дълговете си и това дали позволявайки на губещите компании да продължат да произвеждат и вземат кредити, въпреки високите нива на дълг, може да засегне негативно икономиката, коментира Липтън по време на събитие, подкрепено от МВФ в Пекин. Едно повишение на корпоративния дълг може да предизвика нуждата от държавна интервенция, която от своя страна да ускори повишението на нивата на публичния дълг, каза той.

Докато глобализацията поражда повече недоволство сред много страни, светът все още има много какво да спечели от подобно сътрудничество и една фрагментация може да навреди на икономиката, каза той. Глобалният растеж е твърде нисък в продължение на дълго време и носи много малко ползи, коментира Липтън.

Валутната политика на Китай е обект на по-сериозно внимание през последните седмици, след като китайският юан спадна до най-ниското си ниво от 2008, а избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ засили притесненията по отношение на търговските връзки между двете страни. С приближаването на заложения таргет за икономически растеж на правителството, управляващите в Китай сигнализираха за обуздаване на прекомерния дълг.  

Последни новини
Още от Пазари