Край на най-дългата печеливша серия за долара от над 3 години насам

Американската валута губи позици спрямо основни конкуренти

Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Доларът поевтинява спрямо водещите световни валути днес, 21 ноември, като трейдърите си поемат глътка въздух след, като зелените пари регистрираха серия от 10 поредни дни на ръстове. 10-дневната серия поскъпвания на американската валута представляваше най-дългия подобен силен период за нея от над 3 години насам.

Щатската валута получава стабилна подкрепа от очакванията за по-високи лихви в САЩ, както и заради перспективите за по-разхлабена фискална политика щом Доналд Тръмп всъпи в длъжност като президент на САЩ. През миналата седмица стойността на доларовия спот индекс (индикатор, измерващ стойността на долара спрямо 10 водещи световни валути), стигна връх, на който не се беше качвал от 2003 насам, а по време на търговията в Азия беше достигнат и многомесечен връх спрямо японската йена.

Откакто стана ясно, че Доналд Тръмп ще бъде следващият президент на САЩ, доларовият спот индекс се е повишил с 3,6%. „Трудно е да се каже колко още може да продължи тази бича серия, особено имайки предвид, че тя се движи от спекула, а не от фундаментални доказателства“, каза Хюсеин Сайед, главен пазарен стратег в FXTM.

Инвеститорите затвърдиха очакванията си към Федералния резерв на САЩ, който на 14 декември ще вземе последното си решение за паричната политика до края на годината. Пазарите въприемат вероятност близка до 100% за повишение на лихвите в най-голямата икономика в света. Това ще бъде второ повишение на лихвените ставки в САЩ за последните 12 месеца.

Към 16:50 ч. българско време доларът губи 0,41% спрямо еврото и 1,06% спрямо британския паунд.

Последни новини
Още от Пазари