Топ 10 теми на пазарите през 2017

За какво ще говорят пазарите догодина

Статуята на Златния бик в близост до Уол Стрийт, Ню Йорк. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Статуята на Златния бик в близост до Уол Стрийт, Ню Йорк. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Още не сме навлезли в последния месец на 2016, но от Goldman Sachs вече се подготвят за 2017. В своя бележка до клиентите на финансовата институция, екип, воден от главния кредитен стратег Чарлс Химелберг, представи прогнозите си за това кои ще са водещите теми на пазарите догодина.

„По-висок растеж, повече риск и малко по-висока възвръщаемост“ - накратко така стратезите описват очакванията си за следващата година. Ето какво стои зад това допускане и кои теми ще вълнуват пазарите през 2017 според анализаторите от Goldman Sachs:

Фискалната политика на САЩ

Новоизбраният президент на най-голямата световна икономика - Америка - Доналд Тръмп постави фокуса върху инфраструктурните разходи по време на първата си реч, след като стана ясно, че той ще е следващият държавен глава на САЩ.

Екипът на Goldman оценява вероятността подобни политики да минат през Конгреса като голяма, като Химелберг допълва, че пазарите са жадни за растеж и затова изказването на Тръмп е било прието добре и е събудило очакванията за съживяване на растежа и инфлацията.

Търговската политика на САЩ

Goldman не вижда неизбежна търговска война на хоризонта и очаква всяко предоговаряне на търговски споразумения като НАФТА да се фокусира върху опитите за подобрение на перспективите пред производствения сектор в САЩ.

„Смятаме, че популярният в медиите наратив за риска от търговска война, е преекспониран“, пишат анализаторите от Goldman.

Рискове на развиващите се пазари

Активите на развиващите се пазари изпитват сериозни трудности след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, което дове до увеличаване на доходностите по американските ДЦК. Перспективите пред тези пазари обаче може и да не са толкова негативни, имайки предвид възможностите за по-висок растеж в САЩ, които обикновено са нещо положително за активите на развиващите се пазари.

Тръмп и търговията с Китай

Доналд Тръмп обвиняваше Китай във валутни манипулации. Въпреки че в последно време властите в страната са насочили усилията си към това да защитят валутата си от поевтиняване, плавното насочване на юана към нива на по-нисък валутен курс ще продължи и през 2017, смятат от  Goldman.

Паричната политика – фокус върху инструментите за създаването на кредит

Паричната политика ще остане водеща тема и през 2017, като фокусът тук ще падне върху инструментите, които използват централните банки, докато се опитват да реализират целите си. По-добре насочени мерки могат да помогнат за избягването на част от негативните ефекти, които разхлабената парична политика носи със себе си, смятат от  Goldman.

Рецесия в ръстовете на приходите на компаниите

Анализаторите от Goldman очакват през 2017 компаниите от S&P 500 – един от основните пазарни индекси в САЩ – да покажат, че са преодолели „рецесията в ръста на приходите си“.

Инфлация – повишение на развитите пазари

Настроенията около политиките на Доналд Тръмп като президент на САЩ доведоха до ръст в инфлационните очаквания, а от Goldman смятат, че увеличаването на публичните разходи, което се очаква в Япония, Китай, САЩ и Европа ще задвижи инфлацията във всички тези икономики.

Следващият кредитен цикъл

От Goldman не очакват силно негативни развития по отношение на кредитните пазари и не виждат причина за неконтролируем ръст на забавените плащания през 2017.

Действията на Йелън начело на Фед

Очакванията на Goldman по отношение на действията на Федералния резерв и гуверньора Джанет Йелън за 2017 са за по-агресивни действия в посока затягане на паричната политика в отговор на обещаните от Тръмп фискални стимули. В крайна сметка тези действия ще сложат таван на поскъпването на финансовите активи, смятат от Goldman.

Възвръщаемостта

За 2017 Goldman прогнозира, че притежателите на финансови активи могат да очакват по-висока възвръщаемост, но отчита, че тя ще остане на сравнително ниско ниво.

Най-добра възможност предлагат акциите в Азия, като изключим Япония, като за региона от Goldman прогнозират ръст от 12,5 на сто.

Това са част от темите, които имат потенциала да бъдат основни за пазарите догодина, а с навлизането в 2017 ще разберем какво още ще вълнува трейдърите и участниците във финансовия живот по света.

Последни новини
Още от Пазари