Глобалните облигации пред най-голямата си двуседмична загуба

Инфлационните очаквания се покачват след победата на Доналд Тръмп

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Глобалните облигации са се насочили към най-голямата си двуседмична загуба от почти 26 години насам, след като изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ подхрани покачването на инфлационните очаквания, пише Bloomberg. 

Графика: Bloomberg 

Bloomberg Barclays Global Aggregate Index изтри 4% от стойността си, с което записва най-голямото си двуседмично понижение от 1990 насам. Коментарите на гуверньора на Фед Джанет Йелън, а именно, че повишение на лихвените проценти може да се очаква относително скоро, допълнително тласнаха индекса надолу.

Графика: Bloomberg Terminal

„Продължаваме да държим къси позиции в ДЦК“, коментира Мохит Кумар, главен стратег в корпоративното и инвестиционно банково поделение на Credit Agricole SA в Лондон.

Доходността по 10-годишните ДЦК се покачи с 1 базисен пункт или 0,01 процентни пункта до 2,32% към 13,44 ч. местно време, според Bloomberg Bond Trader.

Гуверньорът на Фед Джанет Йелън сигнализира, че централната банка е близо до повишение на лихвените проценти, след като икономиката продължава да създава работни места с устойчив темп, а инфлацията се ускорява.

Доналд Тръмп обеща да намали данъците и повиши инвестициите в инфраструктура с $500 млрд. или повече през следващото десетилетие – комбинация, която се смята, че ще доведе до по-висок икономически ръст и инфлация в най-голямата световна икономика. 

Разликата между доходността по 10-годишните ДЦК на САЩ и държавните облигации със сходен матуритет, защитени от инфлацията, се покачва до почти 1,97 процентни пункта тази седмица, което е най-високото ниво от април 2015.

Доходността по 10-годишните ДЦК ще се колебае в диапазона 2,5%-2,75% през следващата година, считано от сега, ако Тръмп предприеме съкращаване на данъците и въведе някои фискални политики, коментира Майкъл Кушма, главен инвестиционен директор в Morgan Stanley Investment Management.

Поскъпването на долара и политиките на Тръмп, които могат да се отразят негативно на търговията, биха могли да засегнат икономическия растеж и ограничат повишаването на доходността, посочи Кушма, който управлява активи на стойност от $406 млрд. в световен мащаб. 

Последни новини
Още от Пазари