Как се представят облигациите с отрицателна доходност след победата на Тръмп

Очаква се политиката на новия президент да увеличи инфлацията в страната

NYSE. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg NYSE. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Пазарната стойност на облигациите с отрицателна доходност потъна с 14% миналата седмица до $8,7 трлн. заради големите разпродажби на правителствен дълг, след като изненадващата победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ задържа спекулациите, че амбициозният му фискален план ще залее пазара с нови ДЦК и ще увеличи инфлацията, пише Bloomberg.

От 4 ноември общата сума на дълга с отрицателна доходност е спаднала с $1,4 трлн., което се дължи най-вече на увеличената доходност по ДЦК след изборите в САЩ.

Индексът Bloomberg Barclays, който измерва цената на такъв дълг по света, спадна с 3,2% миналата седмица, което е най-големият спад от поне 2000 - първата година, за която има данни.

Общата пазарна стойност на облигациите с отрицателна доходност в по-широкия индекс на Bloomberg - Barclays Global Aggregate Index, която включва и корпоративен и секюритизиран дълг, спада с повече от 10% спрямо октомври и 28% спрямо върха през юни от $12,2 трлн., кулминацията на безпрецедентен двугодишен растеж.

Източник: Bloomberg

Ясно е, че всичко това се дължи на победата на Тръмп, обяви Ричард Макгуайър, ръководител лихвени стратегии в Rabobank International в Лондон. „В краткосрочен план линията на най-малкото съпротивление следва по-високи доходности и по стръмни криви“.

Япония има дял от 58% в общата сума на облигациите с отрицателна доходност. Около 37% идват от Западна Европа, където начело са Германия, Франция и Холандия. Спадът в размера на пазара с отрицателна доходност е по-сериозен в по-развитите европейски страни, където стойността на този дълг спадна с над една пета спрямо спад с малко под 7% в Япония.

Източник: Bloomberg

 

Около 6,8% от световния дълг с отрицателна доходност е емитиран от бизнеса във вид на корпоративни облигации или секюритизиран дълг. За сравнение, през предходната седмица този показател беше 8,2%. 

Източник: Bloomberg
 

Тези стойности включват както емисията с отрицателна доходност, така и облигации с нараснали цени, чиято доходност е станала негативна. Индексът Bloomberg Barclays Global Aggregate има пазарна капитализация от $46 трлн. и включва облигации инвестиционен клас от 24 развити и развиващи се икономики.

Бенчмаркът не включва облигации с матуритет по-малък от година, които по принцип имат по-ниска доходност. 

Последни новини
Още от Пазари