Доларът – новият индекс на страха

Поскъпването на долара след победата на Тръмп не трябва да бъде интерпретирано като ясен знак за доверие на пазарите

Американски долар - Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg Американски долар - Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

Най-търгуваната валута в световен мащаб се превърна в мярка за страха, пише Bloomberg.

Това е мнението на Хюн Сон Шин, ръководител „Изследвания“ в Банката за международни разплащания. По-силният долар може да потисне търсенето на кредит, докато отразява спадналия инвеститорски апетит към рискови активи, пише Шин в доклад, публикуван от Банката за международни разплащания (BIS).

Изследването обръща внимание на това, че поскъпването на долара след победата на Доналд Тръмп в президентските избори в САЩ не трябва да бъде интерпретирано като ясен знак за доверие на пазарите. Всъщност, доларът се превърна в новия измерител на страха, заменяйки индекса на волатилността (VIX), пише Шин.

„Приемайки долара като барометър за глобалния апетит към дългово финансиране, можем да заключим, че няма да има печеливши от един по-силен долар“, смята той.

Графика: Bloomberg 

Паричните облекчения от страна на централните банки в световен мащаб през последните години задържаха ниска волатилността на акциите, докато стесниха спреда по кредитите. Това ограничи прогнозната сила на индекса VIX. В същото време - тласка повече международни кредитори и инвеститори към долара.

Имайки предвид повишеното търсене в световен мащаб на дългови активи, деноминирани в долари, по-силната валута може да доведе до по-нисък апетит към поемането на инвестиционен риск, става ясно още ясно от доклада.

Индексът VIX измерва пазарните очаквания за 30-дневната волатилност и се базира на цените на опциите в индекса S&P 500 в реално време. Преди финансовата криза през 2008 се наблюдава близка връзка между дълговото финансиране и индекса, посочва се още в изследването. Когато индексът е на ниско ниво, апетитът към финансиране с дълг се повишава и обратното.

Финансовата криза обаче накара политическите играчи да понижат разходите по кредитирането до рекордно ниско ниво. Измерителят, чиято средна стойност достига 16 пункта през тази година, остава далеч от рекордните 80,9 пункта, достигнати 8 години по-рано.

С понижаването на лихвените проценти, в някои случаи до отрицателни стойности, инвеститорите се насочват към по-високо рискови активи. Вземайки предвид водещата роля на долара като предпочитана валута за кредитиране, повечето от тези активи са деноминирани в щатски долари. Доходността по дългосрочните облигации, деноминирани в долари, например, е по-висока от доходността по облигации със същия матуритет в Европа, еврозоната и Швейцария.

Последни новини
Още от Пазари