Доларът на 9-месечен връх заради очакванията към Тръмп

Йената и еврото отстъпват

Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Американският долар печели позиции четвърти пореден ден, като по време на търговията в Азия днес, 14 ноември, доларовият спот индекс стигна най-високото си ниво от февруари насам. Поскъпването на долара е подкрепяно от очакваните по-високи държавни разходи от администрацията на новия президент на САЩ Доналд Тръмп, които могат да задвижат икономическия растеж и инфлацията, което от своя страна да убеди Фед да продължи с повишаването на лихвите в страната.

Доналд Тръмп се подготвя за встъпването си в длъжност през януари, като вече осъществи няколко ключови назначения в администрацията си. Председателят на Националния комитет на Републиканската партия в САЩ Рейнс Прибъс е назначен за началник на кабинета на Тръмп, а ръководителят на кандидатпрезидентската кампания на Тръмп Стив Бенън ще е негов стратегически съветник.

"Вълнувам се, че моят успешен екип ще продължи да управлява страната заедно с мен”, каза Доналд Тръмп в специално изявление, посветено на новите назначения.

На фона на завишените очаквания за големи инфраструктурни проекти, които Тръмп обеща да осъществи, доларовият спот индекс продължи да надгражда над ръста от 2,8% от изминалата седмица. Това е най-големият седмичен ръст за американската валута спрямо кошницата от 10 водещи световни валути от 2011 насам.

Йената, която получи силен тласък в ролята си на актив убежище след избирането на Тръмп, започна да губи позиции, като към 9:30 ч. българско време отстъпва с 0,83% спрямо долара.

В същото време доходността по 30-годишните американски държавни ценни книжа надхвърли 3% - още един индикатор за увеличените очаквания около инфлацията и повишението на лихвите.

„Доларът печели позиции заедно с нарастването на доходностите по американските облигации, отразявайки очакванията за икономическа експанзия заради фискални стимули“, каза Юносуке Икеда от Nomura Holdings.

Еврото се оказва една от най-губещите валути през последните дни, като тази тенденция продължава и днес, 14 ноември. Към 9:34 ч. българско време единната европейска валута губи 0,55% спрямо долара.

Членът на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Йенс Вайдман каза през миналата седмица, че неочакваната победа на Тръмп в САЩ, заедно с наближаващото излизане на Великобритания от ЕС натежават върху еврото.

Последни новини
Още от Пазари