Британският паунд - печеливш в изборната седмица

Паундът поскъпна спрямо всички 31 основни валути в света

Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британският паунд се оказа малковероятният печеливш в изборната седмица в САЩ. Паундът поскъпна спрямо всички 31 основни валути, с които формира валутни двойки, от миналия петък (4 ноември) насам.

Малко хора очакваха, че именно британската валута ще се окаже печеливша в седмицата, в която Доналд Тръмп си гарантира 4 години в Белия дом. На фона на волатилността на пазарите, предизвикана от избирането на Тръмп за президент на САЩ, трейдърите понижиха късите си позиции в паунди в очакване на решението на Върховния съд за това дали парламентът трябва да гласува за Brexit. Решението ще бъде взето между 5 и 8 декември, след като съдът в Лондон постанови, че правителството не може само да вземе решение за започването на процеса по напускане на ЕС, а гласуването трябва да мине през парламента.

Източник: Bloomberg

Сега паундът се е насочил към най-добрата си седмица спрямо еврото от юли 2015 насам, докато инвеститорите се опитват да оценят ефектите, които може да има издигането на популизма върху общата европейска валута. В големи страни членки на еврозоната предстоят важни гласувания, които могат да задвижат стойността на еврото.

„В момента на пазарите има по-голяма тема и няма повече причини, които да насочат паунда надолу“, коментира Манюел Оливери, валутен стратег в Credit Agricole.

Припомняме, че през миналата седмица (приключила на 4 ноември) паундът регистрира най-доброто си седмично представяне спрямо долара от 2009 насам, а сега е напът да реализира ново сериозно постижение спрямо еврото.

Късите позиции в паунди (залозите, че паундът ще поевтинее б.р.) стигнаха рекордно високи стойности през октомври, но от началото на ноември намаляват, което е признак, че негативните настроения по отношение на паунда засега отстъпват. През следващата седмица обаче гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни ще има изслушване пред парламента, което може да промени настроенията на трейдърите.

Последни новини
Още от Пазари